Afirma Pereira

Títol: Afirma Pereira
Autor: Antonio Tabucchi
Editorial: labutxaca
Col·lecció: narrativa
Pàgines: 192
ISBN: 978-84-9930-143-3
PVP: 7.95 €

Afirma Pereira transmet una sensació d’incertesa permanent, de canvi, d’esperit crític, que sembla envoltar la professió de periodista com una aura transparent i lúcida. El protagonista de la història, Pereira, afirma estar sempre en un combat etern.

El periodista ha de tenir esperit crític. El periodisme ha de ser viu i reivindicatiu. Pereira, però, és l’antagònic al noi intrèpid i tafaner. El personatge de Pereira és desconcert i dolçor, és una lluita interior entre el seu jo més silenciós i aquell explosiu, inconformista. Pereira és cap quadrat i a vegades no veu més enllà d’allò que té davant dels nassos. No vol posar-se en política, només seguir amb la seva pàgina cultural al “Lisboa”. Defuig de la responsabilitat de posicionar-se en un moment tant tèrbol de la història, però, és feliç? És el que realment busca? On queda el seu esperit crític?

Pereira afirma que només beu llimonades i menja truites a les fines herbes mentre es dedica a traduir contes d’escriptors francesos del segle XIX en una Lisboa grisa, sotmesa a uns militars sense escrúpols. Potser aquesta és una forma de reprimir-se? Per què s’ha de jugar la pell per coses que no van amb ell? La societat d’avui dia ho resoldria amb un “és el teu problema. Mentre no m’afecti, no tinc perquè actuar. Ja s’arreglarà la resta”. Pereira en canvi, tot i l’aparença, és un home compromès amb la gent. Està bé com està amb la seva pàgina cultural i les seves llimonades?

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.