Jan Karski

Avui tenim entre nosaltres l’Edu, que ja ens va comentar La metamorfosi (vegeu La metamorfosi). Ara torna amb Jan Karski, una apassionant història d’un resident polonès.

Títol: Jan Karski
Autor: Yannick Haenel
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 144
ISBN: 978-84-9787-646-9
Preu: 17,00€

Jan Karski és el nom del correu entre la Polònia ocupada pels nazis i és el protagonista, o si més no el testimoni de tot el llibre. A aquest personatge se li encarrega explicar la situació dels jueus sota el domini nazi, el seu imminent extermini, al govern polonès a l’exili, als Aliats i al món en general. Sota aquest fil conductor, veiem un Jan Karski menjat pels malsons de tot allò que va veure i que sobretot va recordar, ens retrata una societat on la humanitat ha desaparegut i on tots els valors queden amagats darrere de les aparences i els interessos.

El més sorprenent del llibre és que els primers dos capítols són reals, o sigui Jan Karski va existir, i segurament ho va passar tant malament com es narra al tercer capítol, i això fa pensar molt en com es va desenvolupar la Segona Guerra Mundial i com els dirigents polítics del moment van deixar que els nazis, i també els soviètics, actuessin impunement contra tot allò que odiaven que curiosament Polònia n’era el factor comú.

És un llibre que t’absorveix, vius la història tant intensament com la Jan la vivia. Que quedi clar però, que no és un llibre per passar l’estona, de vegades has de parar i reflexionar sobre el que acabes de llegir.

Share

Un pensament a “Jan Karski

  1. Cèsar

    Aquest llibre pinta molt bé, Edu, tant per l’argument com per la forma narrativa. M’agraden aquestes novel·les que tenen un protagonista -i alhora narrador- molt identificable, que ens mostra als lectors experiències, sentiments i sensacions, tant a nivell personal com d’un moment històric determinat. I aquest que tracta aquesta novel·la crec que és un dels més intensos i sensibles de la història. Sense cap mena de dubte que l’afegeixo a la llista de pendents de llegir. Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.