Vathek

Avui encetem el bloc amb un comentari que ens ha fet arribar un gran apassionat de la novel·la de terror, en Pau -autor del bloc Males Herbes– sobre Vathek, de William Beckford. Esperem que us agradi!

Títol: Vathek
Autor: William Beckford
Editorial: Alianza Eitorial, S.A.
Col·lecció: El libro de bolsillo
ISBN: 84-206-6025-6
PVP: 10,25

L’obra magna de William Beckford (1760-1844) és un homenatge a l’exotisme del món musulmà, tal i com se’l entenia a Europa quan va ser escrita. És una història gòtica, amb els seus palaus plens de columnes i els seus personatges condemnats per tota l’eternitat. Formalment, usa i abusa de la tradició àrab d’inserir contes dins d’altres contes, com a Les mil i una nits, així com d’un estrany humor negre de l’estil d’altres obres contemporànies com Manuscrit trobat a Saragossa de Jan Potocki (1761-1815). Un humor negre que el porta a fer broma amb temes tan allunyats del repertori de qualsevol monologuista actual com l’incest, l’homosexualitat o la castració.

Vathek és una història de terror sobrenatural amb un final moralitzador: els califes i prínceps pecadors acaben pagant per les seves malifetes. Però fins que això no passa, per les seves pàgines s’hi passegen multitud de diables, profetes i sants islàmics d’allò més vistosos. HP Lovecraft n’era un gran admirador, d’aquesta obra, i la seva empremta és visible en l’articulació de la cosmogonia de Cthulu en els contes de l’americà. Tot allò dels éssers primordials i preadamites llefiscosos està inspirat en Vathek.

Podeu llegir el text íntegre al bloc on ha estat publicat: http://lesmalesherbes.blogspot.com

Share

2 pensaments a “Vathek

  1. Albert

    Em sembla molt interessant el vostre blog. L’acabo d’enllaçar a la meva bitàcola TRANSEÜNT QUE ALBIRA EL MÓN, perquè em sembla que val la pena difondre’l.
    Salutacions cordials i enhorabona!

  2. admin

    Moltes gràcies pel teu comentari Albert! Ens fa molta il·lusió!! Nosaltres et posem al nostre espai d’amics. Ens anem llegint!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.