Bodas en casa

Títol: Bodas en casa
Autor: Bohumil Hrabal
Editorial: El Aleph
Col·lecció: Modernos y Clásicos
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-1532-507-9
PVP: 14,96€

Bodas en casa és moltes coses alhora. Per un cantó, és una autobiografia en tercera persona ja que l’autor, Bohumil Hrabal, explica la seva vida posant-se a la pell de la seva dona Eliska i parlant amb la seva veu. Aquest recurs li permet descriure’s des de fora, d’una manera descarnada i sense cap mena d’endolciment ni autocomplaença i, a la vegada, mostrar-nos l’interior de la dona amb qui es va casar, amb una vida tan intensa com la seva pròpia.

D’altra banda, també és la crònica d’un lloc i d’una època: la Praga de després de la Segona Guerra Mundial i dels conflictes i les relacions entre els partidaris del règim de Hitler i dels procomunistes. Com que la República Txeca (llavors Txecoslovàquia) està al costat d’Alemanya, va estar involucrada en plena guerra.

També és una trilogia perquè recull 3 obres: Bodas en Casa, Vita Nuova i Terrenos Yermos.

També és un exercici estilístic: Hrabal no separa els diàlegs de la narració amb guionets ni signes de puntuació, obligant al lector a estar molt atent a què llegeix per identificar els diàlegs únicament pel context. Això encara s’intensifica més en la segona obra del llibre, Vita Nuova, on desapareixen tots els signes de puntuació excepte els punts suspensius!

M’ha agradat conèixer les peripècies d’aquesta parella tan poc convencional i de les altres persones que van viure, crear, destruir, parlar, estimar, ballar, menjar i, sobretot, beure, en aquesta meravellosa ciutat de Praga. Gràcies a aquest llibre continuen vivint, creant, destruint, parlant, estimant, ballant, menjant i, sobretot, bebent. Visca els nuvis!

Share

Un pensament a “Bodas en casa

  1. Montserrat Brau

    FX, quan vaig veure el llibre vaig pensar en una altra obra, Cristo vs Arizona, en què Cela només va fer servir un punt… Jo, francament, no sé si cal forçar tant les coses, però en quasevol cas m’agrada veure que no tot és forma i que el fons és bo!! Gràcies!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.