Stoner, de John Williams

Títol: Stoner
Autor: John Williams
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Pàgines: 336
ISBN: 978-84-2976-931-9
Preu: 18’50€

En William Stoner és un noi jove i discret que ajuda a la granja familiar, fins que els seus pares l’envien a la universitat perquè pugui estudiar a la Facultat d’Agricultura. Un cop allà però, seduït per la literatura que comença a aprendre, decideix que no vol treballar al camp i que el que realment vol és ser professor.

Un cop li han ofert una plaça de professor, porta una vida senzilla dedicada exclusivament a la literatura. Els seus dies transcorren entre les parets de la Universitat de Columbia on, en un acte organitzat per aquesta, coneix a qui serà la seva dona i comença a viure en la casa que compartiran, massa gran per a tots dos.

A mida que passen els anys, l’Stoner es troba amb les bones i les males relacions amb els alumnes, una de les quals marcarà la resta de la seva vida. Amb l’amor i el desig, Stoner és conscient que a vegades poden anar per separat; i en el silenci dins la família troba el que potser és el dolor més gran que pugui imaginar. La seva, doncs, és una vida grisa marcada per errors que decideixen el camí a seguir, però sempre amb un marc de fons que el fa evadir de tot: la literatura.

En John Williams, autor del llibre, ens planteja una novel·la d’aparença simple on s’explica la vida d’un home aparentment simple també, però que resulta fascinant i commovedora.  Els sentiments que amaga el personatge i les vivències que l’acompanyen, et fan vibrar a cada paràgraf i et provoquen que et qüestionis les decisions que pren fins al punt en que acabes pertanyent a la història que ens explica.

Stoner és la història d’un home que tot i ser extremadament savi,  en realitat acumula massa ignorància en la vida que ha decidit viure. Stoner és, ni més ni menys, tota una vida en una novel·la.

Share

4 pensaments a “Stoner, de John Williams

 1. Montserrat Brau

  Eli, abans de veure-la publicada en català, havia llegit crítics anglosaxons que la qualificaven com a “novel·la perfecta”. Llegint el teu comentari, em sembla que a tu també t’ha agradat molt, oi? Creus que estem davant d’una de les obres de l’estiu??

 2. Elisabeth Turu

  Vaig molt tard en la resposta, però més val tard que mai per dir-te que SI, ho és segur. Tot i que sembla una historia amb poc contingut, creu-me si et dic que en té molt i de molt bo!

 3. Nosaltresllegim.cat

  Gràcies pel teu apunt.
  Les revisem. I molt. Moltíssim i moltíssimes.
  Intentem no cometre aquesta mena d’errades però a vegades se’ns en passa alguna.

  Per cert! La forma “sius plau” s’escriu separada.
  Si algun dia vols col·laborar amb el Nosaltresllegim no dubtis a contactar amb Nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.