La rosa entre els llops, de Joaquim Molina

larosaentrellopsAvui vull començar aquest escrit donant les gràcies a tots aquells escriptors que d’alguna manera, amb més o menys gràcia o saber fer, són capaços de triar un passatge de la Història d’un país i crear una novel·la i uns personatges i fer-los moure’s a través de fets i personatges reals que van passar en algun moment determinat. I els dono les gràcies perquè és per aquests llibres que els lectors podem arribar a conèixer fets de la nostra Història que segurament a l’escola només vam veure de passada.

Dit això, parlem de La rosa entre els llops, la novel·la guanyadora del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica de 2014 i que es presenta com una novel·la d’aventures ambientada en la dècada dels 80 del segle XIII i situada físicament entre les terres de la franja entre Aragó, Catalunya i València.

Tot comença amb una mort, la d’un monjo calatrau que apareix malferit a Vall-de-roures on viuen en Joan i la seva família, a qui coneixerem com els del Mas. El monjo, posseïdor d’un gran secret, fa una entrega misteriosa i mor per les ferides sofertes i en Joan, que no és més que un adolescent, veu com un sicari intenta assassinar-lo, acaba acusat injustament de la mort del monjo, i per això se sent obligat a fugir per salvar-se d’un judici injust i manipulat pels interessos dels senyors feudals del castell de Vall-de-roures.

Durant la seva fugida, en Joan trobarà personatges que l’ajudaran i personatges que el perseguiran amb la intenció de descobrir el gran secret del monjo i que, com veurem, tenen molt a veure amb el mateix Joan, tot i que ell no n’és conscient. Però també ens trobarem amb personatges claus de la nostra Història com a país i coneixerem els fets que el rei Pere el Gran va haver d’enfrontar entre el 1282 i el 1283, com quan va ser excomunicat pel Papa Martí IV i va ser desposseït de tots els seus regnes, sent entregats al rei francès; o mítics episodis com el desafiament de Bordeus per Carles d’Anjou, moment recollit a les cròniques reials i que Joaquim Molina, l’autor d’aquesta novel·la, ens explica al llarg de la història.

En conclusió, una novel·la ben tramada i entretinguda, recomanable per a tots els que us interessi la història i vulgueu començar a conèixer-la de mans d’un personatge entranyable com és en Joan del Mas.

Títol: La rosa entre els llops
Autor: Joaquim Molina
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 304
ISBN: 978-84-664-1897-3
Preu: 20€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.