Sukkwan Island

Títol: Sukkwan Island
Autor: David Vann
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 169
ISBN: 978-84-9787-674-2
Preu: 18 €

Sukkwan Island és la primera novel·la de l’escriptor d’Alaska David Vann. Ha estat molt ben rebuda tant als EEUU com a França i, sincerament, després d’haver-la llegit no m’estranya, ja que la considero un tros de novel·la on els lectors trobem comportaments humans de diferent naturalesa, reflexions, remordiments, actes irracionals, tragèdies, sentiments, inseguretats, records, amors, desamors, injustícies, incomprensions, etc. I tot això ens ho mostren només dos personatges, un pare i un fill, en Jim i en Roy. Fantàstica, de debò.

Jim, un home inestable emocionalment i que ha fracassat en dos matrimonis, decideix donar un gir dràstic a la seva vida i convenç el seu fill Roy, amb qui feia temps que no tenia una relació fluïda, per anar-se’n a viure durant un any a una illa llunyana de difícil accés on s’ha comprat una cabana de fusta. Les primeres setmanes les passen arreglant la cabana, caçant i construint un cau per guardar els aliments, però amb el pas del temps, la monotonia de l’aïllament i les inestabilitats emocionals d’en Jim comencen les divergències i discussions entre pare i fill, fins arribar a la mort d’en Roy. A partir d’aquest moment, tota la segona part de la novel·la adquireix un to dramàtic, malenconiós i angoixant per part d’en Jim on es reflecteix tot allò que he enumerant a les primeres línies i que es pot resumir com a sentit de culpabilitat.

Un migdia, anant en el metro cap a la feina, mentre llegia la novel·la i participava de tot el procés psicològic que pateix en Jim, vaig escoltar a dues senyores que conversaven i una li va dir a l’altra: “Algunas veces es peor el remedio que la enfermedad.” I vaig pensar que aquesta expressió era la moralitat exacta de Sukkwan Island. I es que en Jim entra dins d’una espiral de voler fugir cap endavant i d’irracionalitat que no el portarà a bon port.

Nosaltres us recomano de totes totes aquesta lectura, una petita novel·la quant a volum però molt gran en intensitat i qualitat.

Share

7 pensaments a “Sukkwan Island

 1. Pere

  El primer paràgraf de la ressenya m’ha recordat “Last night in Twisted River” de John Irving i que tot just he acabat. Tot i que pel que dius després és una novel·la ben diferent, igualment em sembla molt atractiva (i a més d’un escriptor d’Alaska!). La buscaré.

 2. Cèsar

  Pere, és veritat que té similituds amb la darrera novel·la de John Irving, però Sukkwand Island, per la seva brevetat i per la personalitat dels seus personatges, és molt més intensa, fins i tot tràgica. També té similituds en quant a temàtica i protagonistes, un pare i un fill, amb La carretera del també nord-americà Cormac McCarthy. Llegeix-la, segur que t’agradarà molt.

 3. El senyor Asul

  Gràcies per la recomanació. Que la novel·la aconsegueixi ser interessant amb només dos personatges la fa doblement interessant. Miraré de trobar-la. Per cert, t’he posat a la meva llista d’enllaços, espero que et sembli bé.

 4. Montserrat Brau

  Cèsar, estic d’acord amb els altres “nosaltres” que s’han manifestat abans!!! Sembla una novel·la de les bones. Per cert, si es posa de moda la novela d’Alaska com ha passat amb la sueca planyo els editors, que hauran de buscar autors sota els iglús!!
  Senyor Asul, moltes gràcies pel vincle, que ha estat ràpidament correspost!

 5. Carles

  L’estic llegint. M’agrada molt. Tots –si més no jo– sempre hem imaginat que, si un dia anaven mal dades, abans que suïcidar-nos, sempre podríem anar al bosc a deixar-nos anar —potser morir.
  Just abans he llegit “La sombra del ciprés es alargada”, d’en Delibes, escriptor que m’agrada molt però que en aquesta novel·la se m’ha fet avorrit. I és que abans la meva lectura havia estat “Olive Kitteridge”, d’Elisabeth Strout: senzillament genial. Per això té més mèrit que aquesta novel·la d’en David Vann m’agradi tant. Gràcies per aquesta pàgina!

 6. Montserrat Brau

  Ah, Carles, jo també em vaig llegir l’Olive i estic amb tu!! Si vols, quan acabis aquesta ens ho expliques en un comentari més llarg… et convido a fer-nos-el arribar a nosaltresllegim@clickartweb.com. Egoïstament, sempre és interessant saber què opina d’una novel·la algú afí als teus gustos (el Delibes també m’agrada molt!)… Quan un està perdut a la llibreria és bo tenir alguna guia de confiança!
  Gràciesi fins aviat!!

 7. Retroenllaç: Vilafestuc » Blog Archive » Sukkwan Island de David Vann

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.