Conclusions preliminars, de Donna Leon. Només per als incondicionals.

Títol : Conclusions preliminars
Autor: Donna Leon
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 344
Preu: 19€
ISBN: 978-84-2976-759-9

La Fita s’ha llegit el Conclusions preliminars de la Donna Leon i ens el ressenya per a tots Nosaltres:

La meva relació amb les novel·les de Donna Leon va començar ja fa uns anys. Brunetti i Paola tenien els fills petits i era recent la meva estada a Venècia. No cal dir que em van entusiasmar. Una rera l’altra vaig anar llegint totes les seves novel·les, sempre amb la guia de Venècia al costat per evocar els campo, palazzi o canals, escenaris de l’acció de les diferents històries.

A més de la ciutat -personatge omnipresent- m’identificava força amb Brunetti i Paola, per generació, mentalitat, trifulgues filials i actitud crítica cap aspectes de la societat que acompanyaven les diferents intrigues (corrupció, xenofòbia, contaminació ambiental… ). Fins i tot em vaig comprar la sèrie de televisió (alemanya, sorprenentment, i amb dos actos diferents fent de Brunetti i Paola!) que em va permetre “repassar” les diferents històries.

Després el meu itinerari de lectora ocasional de novel·la negra em va portar cap a altres territoris: Ystad, Edimburgh, Gotland, Sicília, Berlin… Avui quan he tornat a Venècia i a Donna Leon he retrobat els mateixos ingredients… però han q uedat presoners en el seu temps i lloc. No han canviat, com Venècia, que segueix quasi igual. Tot era dejà vu: Patta, la signorina Elettra, Vianello, els límits entre legalitat i il·legalitat en les investigacions…

Crec que Donna Leon fa temps que va trobar una fórmula i l’aplica. La fórmula funciona si ets innocent o incondicional. No he llegit les dues novel·les anteriors a aquesta i no sé si ja en elles passava això que dic. En aquesta, fins i tot m’atreviria a dir que, tota la preparació per a l’arribada del desenllaç està allargada de manera injustificada.

El tema subjacent, les persones que ja són molt grans i dependents, crec que reflecteix la preocupació de la novel·lista. A ella sí que li passa el temps, però en canvi els seus personatges no han envellit. És per això que qui vulgui retrobar la Venècia, el Brunetti i tots els altres personatges com sempre (o sigui, l’incondicional) aquí tindrà una nova oportunitat de fer-ho.

Aquí trobareu el primer capítol en pdf.

Share

2 pensaments a “Conclusions preliminars, de Donna Leon. Només per als incondicionals.

  1. Montserrat Brau

    Fita, veig que ens portes “més intrigues” al nosaltresllegim. Moltes gràcies! En els temps que corren, cal començar a agafar experiència en assumptes tèrbols, a Itàlia sobre tot, em temo…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.