Conclusions preliminars, de Donna Leon

Títol : Conclusions preliminars
Autor: Donna Leon
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 344
Preu: 19€
ISBN: 978-84-2976-759-9

En Lluís-Emili s’ha llegit les Conclusions preliminars de la Donna Leon i ens en fa la ressenya. Connecta la “mare” de Brunetti amb Woody Allen!

Un altre llibre de Donna Leon. Disposar-se a llegir-lo és submergir-nos en la comfortable certesa de retrobar els incomparables paisatges venecians, el pet bufat del Patta, les flors i els recursos informàtics de la signorina Elettra, l’honestedat de pedra picada de Vianello … I per descomptat el “commissario” Brunetti, amb les seves intuïcions, lucideses i records d’una Venècia que es va esfumant en el passat. I el reducte familiar: l’apartament amb vistes meravelloses, la classe, l’amor i la cuina de Paola. I els fills que, misteriosament, es fan grans tan lentament com Peter Pan.

Ja hi som tots. Podem començar a llegir tranquils: Donna Leon no ens defraudarà. Si en som fidels addictes, és clar. És com enfilar el carrer Verdi (de Barcelona) i anar, com cada any, a veure què ens explica Woody Allen. “¿La mateixa pel·li altra vegada?”. Sí, però en Woody sempre m’agrada. “Però es repeteix”, “aquesta és massa llarga”, “pefereixo les primeres”. És una qüestió de fidelitat.

I aquesta novel·la de què va? Hi ha, com de costum, una mort abans de la pàgina 20, un rerafons de denúncia d’uns temes candents: aquesta vegada la violència de gènere, la discriminació dels (i les) sense papers i també reflexions sobre els prejudicis contra la gent del sud (d’Itàlia). No falta tampoc la corruptel·la de la vida pública italiana. Donna Leon ens va conduïnt per camins tan laberíntics com els carrerons venecians per una trama que dibuixa amb detall personatges que desapareixeran de la novel·la sense deixar rastre per acabar-se centrant en uns inesperats (i poc probables, tot s’ha de dir) protagonistes. No dono detalls. Les novel·les negres no s’han d’explicar.

Quan acabes, si ets seguidor de la Donna Leon, t’ha donat tot el que volies trobar. Què més vols?

Aquí trobareu el primer capítol en pdf.

Share

Un pensament a “Conclusions preliminars, de Donna Leon

  1. Montserrat Brau

    Lluís-Emili, les novel·les amb cadàvers fan de bon llegir a l’estiu, així que segur que parlo en nom de molts Nosaltres quan et dono les gràcies per haver-nos portat la Donna Leon just quan molts comencen vacances!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.