Nada, de Janne Teller

Títol: Nada
Autor: Janne Teller
Editorial: Seix Barral
Col·lecció: Biblioteca furtiva
Pàgines: 160
ISBN: 978-84-322-9696-3
Preu: 16 €

Nosaltres, acabo de llegir aquesta novel·la, Nada de l’escriptora danesa Janne Teller, que fa uns mesos em va recomanar una amiga, i us he de dir que sense cap mena de dubte és la novel·la que més m’ha impressionat de les últimes que he llegit. Una petita joia literària.

És dura fins arribar a la violència. És de suspens fins arribar més enllà de la por. És crítica fins arribar a fer que el lector es repensi certs valors socials. I sense ser realista és tant possibilista que supera qualsevol ficció. Però no l’agafeu amb por, no. Per sobre de tot, Nada és una novel·la reflexiva, gairebé filosòfica, d’un marcat caràcter existencialista, amb un protagonista excepcional, el jove Pierre Anthon, que comença delectant-nos amb aquesta reflexió: “Nada importa. Hace mucho que lo sé. Así que no merece la pena hacer nada. Eso acabo de descubrirlo.”

Arrel d’aquesta postura vital que adopta el jove Pierre Anthon, els companys de la seva classe volen demostrar-li que està equivocat i que a la vida hi ha moltes coses que tenen valor i sentit. D’aquesta manera cada un d’ells s’ha de desprendre i aportar al grup quelcom que tingui molt de valor personal però a petició d’un altre company. I aquest quelcom comença per uns objectes materials com són unes sandàlies noves o una bicicleta però acaba arribant a altres nivells més transcendentals i íntims com són la creença religiosa o la “innocència” femenina.

I aquests joves arriben fins a aquest punt de radicalització fruit de la innocència infantil que els impedeix saber trobar el límit de què està permès ètica i moralment, però per una bona causa, segons ells, que és -com he anunciat anteriorment- el fer-li veure al seu company, gràcies al “montón de significado” que van creant, que a la vida hi ha moltes coses amb valor i sentit.

Nosaltres, no us vull explicar més aspectes de l’argument i del desenllaç d’aquesta novel·la perquè paga molt la pena la seva lectura. Només dir-vos, per acabar, que la seva publicació i la seva lectura va estar prohibida durant molt de temps a diversos països europeus.

Share

4 pensaments a “Nada, de Janne Teller

  1. Cèsar

    Molt bona idea, Montse. Podrien fer molts bons anàlisis i arribar a conclusions interessants.
    Jo ja he recomanat aquesta lectura a molts companys de feina i tampoc els hi ha decebut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.