El dimoni a cada pas, de Donald Ray Pollock

@Ed_Empuries @Grup62

El dimoni a cada pas i a cada pàgina, gosaria dir! En Donald Ray Pollock ha fet una novel·la plena de dimonis i d’inferns, tots al voltant de Knockemstiff, un poble del sud dels Estats Units.

En un estil que m’ha recordat Conrad McCarthy, però més explícit (podríem dir-ne pornogràfic, gairebé, si tenim en compte el volum de detalls escadussers per retratar els moments més àlgids de l’acció), l’autor planteja un relat coral on els protagonistes -la vida dels quals acaba confluint en un final operístic- viuen al límit. D’una banda, l’Arvin i el seu pare, en Willard, estan patint el final de la mare, la Charlotte; de l’altra, en Roy i en Theodore, dos “homes de Déu” que mereixerien un pavelló psiquiàtric per a ells sols;  en Carl i la Sandy, una parella de “fotògrafs” que el que mereixerien per a ells sols és una presó; en Preston Teagardin, un pastor que desencadena cap al final una ona de destrucció i violència encara superior a la que s’havia anat vivint al llarg de la novel·la, i molts altres personatges que aniran entrant i sortint de la narració i portaran el lector endavant i endarrera en el temps. Això sí, amb una escriptura tan brillant que en cap cas tens la sensació d’haver-te perdut res o de no poder connectar el raonament causa-efecte que presideix El dimoni a cada pas.

“El secret és trobar el moment just”, diu en Willard al seu fill per ensenyar-li que val la pena no precipitar-se per dur a terme la venjança, per actuar conforme a la llei dels homes més que no pas a la dels diferents déus que cadascú construeix en aquest poble. Trobeu el vostre moment per fer aquest viatge literari a l’infern. Us agradarà.

Va serrar les dents i va fer un esforç per sortir del forat abans de caure massa endins (…). Llavors, una cosa amb unes immenses ales negres se li va posar al damunt i el va enfonsar cap avall, tot i que la seva mà esquerra s’aferrava amb desesperació a l’herba i la terra per a no relliscar, aquest cop no ho va poder evitar.

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Títol: El dimoni a cada pas
Autor: Donald Ray Pollock
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 304
ISBN: 978-84-9787-812-8
Preu: 22€

Share

4 pensaments a “El dimoni a cada pas, de Donald Ray Pollock

  1. Carina

    Quan he repassat les actualitzacions dels vostres bloc he vist una entrada que m’ha fet clicar directament, la teva. Des que em vaig llegir Knockemstiff de Donald Ray Pollock em van quedar moltíssimes ganes de llegir més aquest bon home. L’any passat va treure el llibre que tu comentes i l’he començat a llegir en anglès, però se m’escapa molta cosa a causa del lèxic. Quan he vist que Empúries l’havia publicat m’has donat l’alegria de la setmana. De mà mateix vaig a comprar-la. Suposo que ja has llegit la seva opera prima Knockemstiff, que és un recull de contes brutal i que fa un any o així vaig comentar. Bona lectura i bona recomanació. Gràcies, gràcies, gràcies

  2. Albert Oliveras

    Carina, saps que el primer no me l’he llegit encara? A veure si els 3 Reis segueixen el “nosaltres” i veuen aquest comentari i el teu post! Gràcies pel consell!
    Per cert, també d’Empúries (gran segell!) és Morir a l’estiu, de Tom Wright. Crec que et pot agradar si t’agrada aquest tipus de literatura…

  3. Retroenllaç: EL DIMONI A CADA PAS, de Donald Ray Pollock « Tot és una mentida

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.