Violada. Una història d’amor, de Joyce Carol Oates

@Ed_62 @Grup62

Nosaltres, he començat el curs entusiasmadíssim amb aquesta lectura. No paro de recomanar-la als amics i companys de feina. Violada és la primera novel·la que he llegit de l’escriptora nord-americana Joyce Carol Oates (New York, 1938) i de ben segur no serà l’última.

Si us fixeu en el títol i el subtítol, aquests ho diuen tot. Però la novel·la és molt més complexa pel que fa a la narració i a l’estructura. El punt de partida és la violació de la Teena Maguire, una dona jove i molt atractiva, quan creuava de nit el parc de Rocky Point, per part d’una colla de joves delinqüents i en presència de la seva filla Bethie. Com us podeu imaginar l’escena serà d’allò més desagradable i violenta.

I arran d’aquest fet, l’escriptora ens mostra un ventall de reflexions i narracions que demostren la complexitat d’un mateix fet vist des de diversos punts de vista i, alhora, la complexitat de la ment humana. D’aquesta manera els lectors ens trobem davant d’una situació polièdrica; és a dir, ens situem davant d’una violació, una situació extrema, i l’anem coneixent des de l’òptica de diversos personatges: la mateixa Teena, la seva filla, la seva mare, els violadors, les famílies dels violadors, l’advocat defensor, el jutge, la policia, etc.

Tots ells van pensant i opinant sobre la violació i, com us podeu imaginar, no totes les opinions remen en la mateixa direcció. Aquest fet intensifica la duresa de la situació, ja que al llarg de la novel·la trobem sentiments de culpabilitat, remordiment, ganes de venjança, de voler passar pàgina, de rancúnia, d’odi, de justícia, de dubtes i d’amor.

L’autora ens els va intercalant en forma de textos i capítols, alguns d’ells més narratius i d’altres més breus segons opti per la descripció o per la reflexió. També canvia la veu narrativa, apareixent, així, diversos narradors que intensifiquen les diverses òptiques que té l’argument i li dóna a la lectura un ritme molt interessant.

I per últim, l’amor. Durant tota la novel·la anireu intuint per on van els trets, però serà al final quan us sorprendrà. I per arribar fins aquí l’haureu d’haver llegit sencera. Segur que no us decebrà.

Títol: Una història d’amor
Autor: Joyce Carol Oates
Editorial: Edicions62
Col·lecció: MOLU s.XX – Les Millors Obres de la Literatura Universal Segle XX
Pàgines: 160
ISBN: 978-84-2975-673-9
Preu: 18,35€

Share

4 pensaments a “Violada. Una història d’amor, de Joyce Carol Oates

  1. Montserrat Brau

    Cèsar, si no paro de fer créixer la llista de llibres pendents arribaré a Nadal que no donaré l’abast!! Aquest també m’agrada molt! Es veu tan bestial que em crida l’atenció! Gràcies!

  2. koolau

    Yo sí he leído varias novelas de Oates. Y lo único que me gusta menos de su escritura es, a mi juicio, su poca capacidad de elipsis. Curiosamente esta novela no la he leído. Será cosa de ponerme a buscar por bibliotecas y librerías

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.