Albert Serra (la novel·la, no el cineasta), d’Albert Forns

@Ed_Empuries @Grup62

La Mariela s’ha llegit Albert Serra (la novel·la, no el cineasta), d’Albert Forns, i ens n’ha fet la ressenya. Alerta! És el Premi Documenta 2012! Aquí la teniu:

Seria ideal començar la lectura d’Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) en una platja de Menorca. Així ens comencem a endinsar amb el que l’Albert Forns ens narra.

“Era dimecres quan vaig decidir convertir-me en l’Albert Serra. Érem a la platja, envoltats d’avis anglesos en pilotes, i enmig d’aquell mar de carn flàccida vaig decidir que sí, que per què no, que em convertiria en l’Albert Serra”.

La novel·la comença així, quan el protagonista està de vacances a Menorca amb la seva xicota,  tot estant en una platja nudista, i decideix convertir-se en Albert Serra, fent una aproximació força real a la figura del cineasta de Banyoles, tot analitzant les seves pel·lícules i els referents d’aquest polèmic director.

A mig camí entre la ficció i la realitat… “Albert Serra és realitat i ficció, les pel·lícules i els personatges”.

La novel·la també serveix com a reflexió de l’autor sobre diversos temes: el nudisme, la còpia i el plagi, i sobretot com a debat sobre les novel·les que es comencen i no s’acaben.

“-Està bé que comencis tants llibres, però potser n’hauries d’acabar algun… –m’ha etzibat l’Emma, franctiradora d’indirectes.”

Punt i a part mereixen els referents artístics del cineasta i que als lectors ens serveixen per aprofundir en Miquel Barceló, Dalí o Andy Wharhol. A la novel·la també hi surten, com a personatges secundaris i de gran pes literari, Houellebecq, Palahniuk, Wallace, Franzen, Beigbeder o Vila-Matas.

Confesso que no he vist cap pel·lícula d’Albert Serra però ara, acabada la lectura, faré tot el possible per veure’n alguna.

La novel·la, malgrat que requereix un cert esforç cultural i intel·lectual per llegir-la, és intel·ligent, enigmàtica, postmoderna  i força irònica; a més està escrita en un català força fluid.

I em sento molt identificada amb el protagonista, la seva addicció al Twitter i perquè m’encanta llegir a la platja.

Ah, per cert Nosaltres, no cal que espereu que arribi l’estiu per llegir-la…

Et farem cas, Mariela!

Títol: Albert Serra (la novel·la, no el cineasta)
Autor: Albert Forns
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 336
ISBN: 978-84-9787-836-4
Preu: 20€

Share

Un pensament a “Albert Serra (la novel·la, no el cineasta), d’Albert Forns

  1. Montserrat Brau

    Mariela, quan vaig veure les llistes de més venuts de Sant Jordi, vaig pensar “a veure quan en parlem al nosaltres” . Moltes gràcies per portar-nos la sorpresa de Sant Jordi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.