La dona a 1000º, de Helgason Hallgrimur

@Ed_62 @Grup62

Amics, vull aprofitar que suposo que encara no haureu començat les vacances per dir-vos que no ho feu sense emportar-vos aquest llibre a la bossa. Val la pena!

L’autor es va inspirar en el testimoni d’una dona que en realitat va viure tot el que s’explica al llibre. Tot i canviar els noms i certes llicències pròpies de la ficció, sembla ser que a Islàndia tothom va saber de qui es parlava, qui era qui, i això li va proporcionar no pocs maldecaps. Estem parlant de la família del president, eh?, que no es poca cosa! De tota manera, l’autor va preferir tirar pel dret i passar-se les crítiques pel on va voler abans de deixar en l’oblit un testimoni, una història, d’una dona amb un coratge, una valentia i una manera de ser… de novel·la!

L’Herra està esperant la mort en un garatge, que és on viu, gràcies a la caritat d’uns bons amics. Allà hi té les quatre coses imprescindibles: el seu inseparable amic tabac -que li ha proporcionat un emfisema pulmonar de dimensions gegantines-, un ordinador portàtil, i una granada de mà, record del seu pare.

L’Herra, petita i fràgil, és la dolça néta del primer president d’Islàndia i les ha passat de tots colors. Ha passat de viure entre cotons a morir-se de fam. De conèixer el primer amor a ser violada cada nit per homes borratxos, embogits per la guerra, incapaços de veure què li estan fent a una nena de 15 anys.

Festes a París amb xampany, vestits de nit, homes elegants, tango a Buenos Aires… i fam, por, misèria i solitud durant tota una Segona Guerra Mundial que ha de passar sola, quan només es una nena, donant tombs per Dinamarca i Alemanya i fent malabarismes per tal de sobreviure.

L’Herra explica això i moltes coses més: els seus marits, els seus fills, la relació amb la família, la gent que va coneixent aquí i allà… tot això, des del llit on s’està morint. Va recordant i va narrant, i mica en mica et va fent posar la pell de gallina, et fa riure amb el seu cinisme i la seva claredat mental, i et fa patir quan veus què no diu però que, evidentment, sí que pensa.

Un llibre bo de debò!!

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Títol: La dona a 1000º
Autor: Helgason Hallgrimur
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Pàgines: 592
ISBN: 978-84-297-7127-5
Preu: 22,90€

Share

Un pensament a “La dona a 1000º, de Helgason Hallgrimur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.