La infantesa de Jesús, de J.M. Coetzee

lainfantesadejesus

@Ed_62 @Grup62

Quan anava a les monges ens van explicar que la infantesa de Jesús s’inscriu en allò que s’anomena La vida oculta de Jesús, una etapa que abraça des del naixement fins que comença a predicar i en tenim documentació per part dels Evangelistes. No se’n sap, per tant, gran cosa d’aquesta etapa i poc se’n podia comentar, em deien “les senyus” o “les sors”.

Bé, doncs, han passat els anys i jo ja no llegeixo els Evangelis, però m’he llegit La infantesa de Jesús, de tot un Premi Nobel de Literatura com és J.M. Coetzee i us puc afirmar que, com aleshores els passava a elles, poc en puc comentar, jo! I no és perquè el llibre no sigui una novel·la, eh? La pura veritat és que l’autor ha tornat amb una trama de ficció allunyada dels temes més autobiogràfics que han estat publicats recentment també a Edicions 62. Així doncs, tenim una trama que podria ser més o menys aquesta:

“Un home, en Simón, arriba a una ciutat, Novilla, després de travessar un oceà on, casualment, hi viatja un noi, en David, que ha perdut les dades de la seva mare. En Simón li troba la mare, la Inés, i els acompanya en aquest espai on la gent parla espanyol i no té ni records, ni massa il·lusió, ni gaire empenta…”.

Us podria donar més detalls dels personatges (els estibadors, els germans de la mare, un gos que es diu Bolívar), del paisatge (un espai més aviat inhòspit amb un nucli urbà gris i una zona més benestant anomenada La Residencia), de la trama… crec que fins i tot us en podria explicar el final i no passaria res! Perquè el que suposo que cal fer amb aquesta novel·la és llegir-la, pensar en les frases que ens anem trobant com qui troba una perla amagada en una petxina, i inquietar-nos veient que, tots plegats, potser només busquem un lloc per viure i començar una nova vida.

Us n’he triat algunes d’aquestes perles, perquè nosaltres mateixos decidiu què en voleu fer:

Hi ha dues escoles de pensament sobre l’educació dels nens, Eugenio. Una diu que se’ls ha de donar forma com si fossin d’argila per convertir-los en ciutadans virtuosos. L’altra diu que només som nens un cop a la vida i que una infantesa feliç és el fonament d’una vida posterior feliç.

Tots volem més del que ens han de donar. És la naturalesa humana. Tots volem més del que ens mereixem.

Si haguéssim necessitat algú que ens salvés, a hores d’ara ja ens hauríem salvat nosaltres mateixos.

Títol: La infantesa de Jesús
Autor: J. M. Coetzee
Premi Nobel de Literatura 2003
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 320
ISBN: 978-84-297-6985-2
Preu: 17,90€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.