L’enigma Colom, de Maria Carme Roca

lenigmacolom

@ColumnaEdicions @Grup62

 Sovint res no és el que sembla

Per començar, aquest llibre no és el que sembla. Si pel títol creieu o temeu que és un altre títol centrat en la hipòtesi sobre si Colom era català o genovès aneu errats.

L’enigma Colom de és una molt bona novel·la històrica com ho són Els tres mosqueters, El roig i el negre, Guerra i Pau, Tirant lo Blanc,… És a dir, un personatge de ficció -en Guerau- que es troba enmig d’uns esdeveniments històrics reals i d’uns personatges reals, i que viu tota mena d’aventures de les quals haurem d’anar descobrint com se’n surt. O no…

Al llarg de l’apassionant lectura hi trobem l’almirall Colom, el rei Ferran II, Lluís de Santàngel, Bartomeu Cristòfor de Gualbes i Setantí, entre molts d’altres, jugant importants papers en l’agitada biografia de Guerau i, naturalment, en tot el joc d’intrigues i interessos que envolten la “descoberta” del Nou Món.

I atenció! Les cometes són una pista: ¿allò que va esdevenir el 12 d’octubre de 1492 va ser un descobriment? Res no és el que sembla, s’afirma més d’una vegada a L’enigma Colom.

I un altre personatge històric importantíssim és la ciutat de Barcelona de finals del segle XV. Escenari principal, que no únic, de les trifulgues de Guerau, és evocat reconstruint amb molta cura allò que era però situant-nos per tal que puguem identificar els llocs pel seu nom actual.

No he pogut deixar la lectura fins al final. Aquest llibre manté l’atenció i la tensió fins la darrera pàgina, la 436!

Però és que a més, després del final i durant trenta pàgines més, Roca ens posa al dia d’allò que al començament de la meva ressenya he dit que no és la novel·la: què és el que s’ha escrit i se sap sobre les dades que confirmen que Colom era català (cognom, bressol noble, llengua, cal·ligrafia, col·laboradors, topònims i religió), sobre el lloc on va néixer, els coneixements, la “descoberta”, l’estada a Barcelona, la falta de documentació i els personatges històrics que apareixen a la novel·la. Fins i tot una bibliografia per si volem ampliar coneixements…

Jo he agraït molt aquesta informació però insisteixo que la novel·la és molt interessant, amena i emocionant sense necessitat de saber res de tot això. I ja ho sabeu, a L’enigma Colom, res no és el que sembla!

Aquí teniu el primer capítol en pdf i el booktràiler del llibre

Títol: L’enigma Colom
Autor: Maria Carme Roca
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 472
ISBN: 978-84-664-1816-4
Preu: 20€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.