NosaltresEntrevistem en Víctor Jurado Riba, autor de ‘La tardor de la llibertat’

El llibre La tardor de la llibertat, de Víctor Jurado Riba i que publica Columna és un retrat d’un amor en un temps de conflicte molt i molt recent. L’autor de No s’hi enterra cap traïdor, un llibre que vam explicar al Nosaltresllegim, respon al primer test del NosaltresEntrevistem.

Aquí el teniu:

•    Ens expliques la teva nova novel·la sense mirar la sinopsi del darrere del llibre?
La novel·la explica, essencialment, una història d’amor impossible entre una guàrdia civil i un noi vinculat a Arran, que viuen plegats els moments més complicats de Catalunya en els darrers mesos de l’any 2017. En paral·lel hi ha el Salvador, un home d’uns cinquanta anys que té present tot allò que ha viscut durant la seva vida, i viu amb por cadascun dels escenaris. Els personatges són naturals, tenen preocupacions i esperances, i veuen com la situació es complica, en tots els sentits, a mesura que avancen els dies.

•    Com vas viure els dies en què transcorre la teva novel·la?
A peu de carrer. Si es mirava tot plegat amb ulls literaris, l’escenari era perfecte per fer encabir una història. La idea, però, va sorgir després, per tant, ni tan sols sabia que estava fent treball de camp…

•    Com i on se’t va acudir l’argument d’aquest amor impossible?
L’escenari, com he dit, era perfecte, i no hi ha res més internacional que l’amor impossible. La gran història seria Romeu i Julieta, però fins i tot la Guerra de Troia ja va començar amb un amor impossible. A més, els bàndols, en aquesta situació, estaven prou definits com per fer encabir un personatge a cadascun d’ells.

•    Creus que per Catalunya o Alacant hi ha alguna Irene amb algun Arnau?
Seria bonic que n’hi hagués algun, però tot fa pensar que mai no ho sabríem…

•    Què ha estat el que més t’ha sorprès i també què és el que més t’ha agradat del que et van dir els primers lectors del llibre, abans de que ens arribés a tots els lectors?
Comentaven la naturalitat amb la que es tractaven els personatges en un conflicte que la gent ha viscut, i viu, molt intensament, a més de la velocitat de lectura que conferia la narració.

•    Quins són els teus escriptors preferits en català?
Molts dels escriptors són ja amics amb qui he compartit grans estones, no sé si em podria quedar amb algun d’ells, però al llistat no hi podrien faltar en Francesc Miralles, la Coia i el Xúlio, el Martí Gironell, el Jordi Cantavella…

•    Quins són els teus escriptors preferits en castellà?
En castellà destacaria a Lorenzo Silva, per exemple. I, dins la meva vessant d’historiador, Fernando Martínez Laínez, que fa novel·les històriques excel·lents.

•    Quins són els teus escriptors preferits en altres idiomes?
Eco o Murakami serien les respostes fàcils. Dins la novel·la històrica, Manfredi, i en un punt mig friki de la novel·la històrica però d’aventures, Bernard Cornwell.

•    Quin és l’últim llibre que t’ha emocionat MOLT?
Sóc difícil d’emocionar, però guardo un gran record de El Brigadista de Jordi Cantavella.

•    Recomana’ns un llibre d’un autor/a d’aquí!
Podria recomanar-ne un bon grapat, però n’hi ha un de petitó que van escriure a quatre mans entre la Care Santos i el Francesc Miralles anomenat El mejor lugar del mundo es aquí mismo.

•    Recomana’ns un llibre d’un autor/a d’allà!
Ja fa un grapat de dies de la seva lectura, però és d’aquelles que recordes per haver après molt. Niños feroces de Lorenzo Silva.

•    Recomana’ns un llibre d’un autor/a de més enllà!
Del més enllà, Don Quijote de la Mancha… Perdó per la broma. De la resta del món, qualsevol de Murakami, el Di Caprio del Nobel, seria una gran elecció.

•    I ara, quin projecte tens entre mans?
Els meus projectes literaris no són gens ambiciosos i, ara mateix, tinc en ment centrar-me en la tesi doctoral. Tanmateix, segur que acabo embarcant-me en alguna nova aventura.

Aquí teniu els primers capítols en pdf de La tardor de la llibertat, de Víctor Jurado Riba.

Títol: La tardor de la llibertat
Autor: Víctor Jurado Riba
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 272
ISBN: 978-84-664-2358-8
Preu: 16,90€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.