Aniversari, d’Alba Sabaté

aniversarialbasabateAlba Sabaté ha abocat en la construcció d’aquesta novel·la una molt notable dosi de reflexió, tècnica narrativa, cura en el llenguatge i capacitat d’observació. En altres paraules diríem que està molt ben escrita posant la capacitat literària al servei de la descripció del cos i l’ànima dels protagonistes.

L’Antònia i el Frederic, fa més de quaranta anys que viuen a la part alta de Gràcia. La botiga de queviures que regentaven l’han traspassat fa poc a una parella jove paquistanesa. No se saben estar, especialment ell, de passar cada dia a donar un cop de mà: posar bé els pots, arrenglerar les capses,… I l’Antònia es queda el Ramzi, el nen de pocs mesos, mentre la mare fa feines.

La narració d’Aniversari transcorre en els quatre o cinc mesos que van des del final de la primavera al final de l’estiu de 2011. Però el pensament del Frederic i, sobretot, de l’Antònia, viatja constantment pel temps de les seves vides. Reveuen i reviuen, sovint sense voler, el seu passat. El Miquel, el fill mort quan era petit, retorna amb insistència. I la pregunta recurrent: qui dels dos es morirà primer? Molt poques vegades en parlen entre ells, però, d’això.

Són espectadors dels estralls que el pas dels anys -la vellesa- ha fet i continua fent en els seus cossos. La consciència que en tenen, ella potser més, és d’un realisme i una lucidesa que fa pensar en els darrers autoretrats de Rembrand en què sembla que el pintor ens digui: no ens enganyem, la vida és això.

Sabaté ens mostra unes vides petites, d’un barri de carrers petits (el de la Colometa, vuitanta anys després), amb les amargors, les tendreses, els secrets amagats que trobaríem en qualsevol vida si la miréssim amb el microscopi com ella ha fet magistralment.

Recomano molt sincerament el llibre que, insisteixo, està molt ben escrit (llegiu per exemple el capítol de la passejada per la fageda). Ja s’endevina, però, que és un llibre dur i sense concessions que us deixarà tocats, en especial si ja us volen a l’Imserso.

Però no ens podem enganyar: la vida és això.

Aquí teniu els primers capítols en pdf.

Títol: Aniversari
Autor: Alba Sabaté
Editorial: Empúries
Col·lecció: EMPURIES NARRATIVA
Premi Marian Vayreda de Prosa Narrativa

Pàgines: 272
ISBN: 978-84-9787-928-6
PVP: 17€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.