A la ciutat d’or i argent

Títol: A la ciutat d’or i argent
Autor: Kenizé Mourad
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 414
ISBN: 978-84-297-6735-3
Preu: 19.90 €

A la ciutat d’or i argent no és una novel·la històrica però ho és, no és una novel·la romàntica però sí, no és una biografia però també. I aquest mèrit el té l’autora, la periodista francesa Kenizé Mourad, que narra, d’una manera novel·lada però verídica, la insurrecció del poble indi enfront de l’imperialisme britànic a mitjan s. XIX. I centra tot l’interès en la persona de Hazrat Mahal, la reina (begum) de l’estat d’Awadh amb capital a Lucknow, la ciutat d’or i argent.

De bon principi, la narració entrellaça la història de la revolta i resistència índia contra els anglesos (angrez) i la història de la forja de la reina Hazrat Mahal. I gràcies al sentit narratiu de l’autora, l’argument no esdevé una successió de batalles sinó que, a més, aconsegueix mantenir l’atenció del lector amb l’aflorament d’un amor clandestí, els pensaments i reflexions dels protagonistes -escrits en cursiva- i la inclusió de dades històriques i articles periodístics reals de l’època.

Tots aquests aspectes fan de A la ciutat d’or i argent una novel·la interessant i de lectura agradable. Si no he tingut prou Nosaltres, us deixo amb l’últim paràgraf que de ben segur us obrirà les ganes de llegir-la:

“La petita Muhammadi, la poetessa del Chowq, l’esposa enlluernada de Wahid Alí Xa, la jove regent, l’amant apassionada, la sobirana clarivident, la cap de guerra intrèpida, Hazrat Mahal, va ser una aparició fulgurant en la Història. Va traçar el camí de l’alliberament de l’Índia.”

Share

3 pensaments a “A la ciutat d’or i argent

  1. Cèsar

    És cert, Montse, jo també l’he vist en primera línia a totes les llibreries que visito i ja comença a arribar com a novetat a les biblioteques. Realment és una novel·la que pot agradar a diferents tipus de lectors/es ja que, com he comentat, sembla que sigui una novel·la tres en una: històrica, romàntica i biogràfica. I crec que aquest fet afavoreix la seva lectura, ja que fa que no es converteixi en una successió de batalles i morts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.