El secret del meu turbant

Títol: El secret del meu turbant
Autor: Nadia Ghulam i Agnès Rotger
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 316
ISBN: 978-84-664-1320-6
Preu: 20 €
Premi Prudenci Bertrana 2010

Em van venir ganes de llegir aquest llibre després de veure per la tele i llegir a alguns diaris diverses entrevistes fetes a les seves autores,  la Nadia Ghulam i lAgnès Rotger. I és que El secret del meu turbant, és un llibre escrit a quatre mans per la Nadia, una jove afganesa que ens explica com va ser la seva vida a l’Afganistan, i l’Agnès, una periodista catalana.

Considero El secret del meu turbant un llibre valent i sincer, com també ho és la Nadia, que en primera persona i d’una manera molt generosa comparteix amb els lectors la seva vida. Així coneixem com amb vuit anys es va cremar la cara i part del cos per culpa d’una bomba que va esclatar a casa seva durant la guerra civil afganesa dels anys noranta. També com va decidir fer-se passar per un noi -imagineu-vos el perill que això comporta en una societat governada pels talibans-  per poder treballar i ajudar la seva família, i com se les va arreglar per poder compaginar les dues vides sent Nadia i Zelmai alhora. També ens parla de l’amistat, de l’amor, de la religió i del fanatisme religiós, dels canvis socials que es van produint i, sobretot, de les ganes d’aprendre que sempre va tenir i de les ànsies de llibertat per poder tornar a ser ella mateixa. I de com, finalment, pot viatjar a Occident mitjançant una ONG per poder-se operar a Barcelona.

Crec que es poden fer dues lectures d’El secret del meu turbant, una social i una altra personal, amb el fil conductor compartit de la doble vida a la que va haver de fer front la Nadia de vegades amb resignació, de vegades amb ràbia però sempre amb valentia i esperança.

Nosaltres, aquest és un llibre que commou, dur de pair per moments i que no us deixarà indiferents però que, afortunadament, té un final feliç. Animeu-vos, que val la pena.

Share

2 pensaments a “El secret del meu turbant

  1. Montserrat Brau

    Cèsar, trobo que hi ha una pila de publicacions de no ficció que estan donant grans alegries al panorama literari! Em penso que aquesta novel·la que ens portes, pel que dius, és una d’elles. Moltes gràcies per fer-nos-en un comentari tan engrescador!!

  2. Màgia

    A mi també em va fascinar, és una novel·la plena de força. M’ha agradat això de la “doble lectura”, no hi havia pensat i trobo que tens tota la raó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.