Les Terres Promeses

Títol: Les Terres Promeses
Autor: Joan Barril
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 248
ISBN: 978-84-297-6716-2
Preu:19,50 euros
Premi Sant Joan 2010

He trobat interessant i ben resolta, la idea d’en Joan Barril, de relatar dues històries esdevingudes en diferents espais temporals que finalment acaben tenint una important coordinació.

Tot i que el llibre passa quasi  en un únic escenari, el petit aeroport de l’illa cubana Cayo Tendido, l’autor aconsegueix donar-li un ritme àgil que el fa de bon llegir.

Robert Miranda és un ciutadà barceloní que es guanya les garrofes blanquejant diners i que en el que ha de ser el seu darrer treball, es troba tancat en el petit aeroport esmentat en el paràgraf anterior, quan un huracà obliga a interrompre-hi el trànsit aeri.

L’arribada a l’aeroport de Lucia, una anciana tetraplègica acompanyada d’un home silenciós que acabarà tenint un important paper en el desenllaç, desencadena els fets del llibre.

Lucia explica a Robert Miranda i a la dona amb qui aquest ha fet amistat, durant l’espera en les instal·lacions aeroportuàries de Cayo Tendido,  que ella va viure una situació similar, en el mateix lloc; però en l’any 1958, a pocs dies que Fidel Castro entrés victoriós a l’Havana.

En el relat de Lucia té un paper cabdal el germà petit dels Castro (Santiago), economista important a Wall Street, professor de la universitat de Harvard i que tenia per a complir un important encàrrec dels revolucionaris castristes.

La decisió ideològica que pren Santiago, al final del llibre, serà compartida per als lectors que creuen en el dret a canviar durant la vida qualsevol orientació personal.

Share

2 pensaments a “Les Terres Promeses

  1. Montserrat Brau

    Jordi, aquest llibre és d’aquells que em vaig trobant per tot arreu: aquí al Nosaltres, dos cops, a totes les botigues que vaig, a la premsa… I certament, sempre que el veig penso que em fa el pes!! El final del teu comentari m’ha fet pensar que aquest Nadal ja tinc lectura per quan ja tinguem la taula recollida! Gràcies

  2. Jordi Príncep

    Hola Montserrat, per a mi aquest llibre ha estat una grata sorpresa. Coneixia en Joan Barril com a periodista, presentador de magazins radiofònics (amb un estil pausat, reflexiu i inconfusible) i presentador de programes de TV dedicats al món del llibre, però mai no havia llegit cap llibre seu. Te’l recomano i a més el ritme tranquil amb què està escrit, el fa idoni per a llegir-lo en aquells moments de serenor que segueixen a un bon dinar com el del dia de Nadal.
    Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.