Una tarda de carinyena, garnatxa negra, merlot i cabernet sauvignon

Títol: Guia de vins de Catalunya, tast a cegues 2010
Autors: Jordi Alcover i Sílvia Naranjo
Editorial: Pòrtic
Pàgines: 437
ISBN: 978-84-9809-129-8
PVP: 19,95€

És diumenge i hem fet un dinar com cal. Lluny dels “tuppers” que em monopolitzen de dilluns a divendres, avui he menjat bé, molt bé, en família i amb la llicorella com a convidada d’honor. Efectivament, tot aquest preàmbul ve perquè us vull parlar de la Guia de vins de Catalunya, tast a cegues 2010, un llibre d’en Jordi Alcover i la Sílvia Naranjo que va publicar Pòrtic el mes de gener.

Coincideixo amb els autors que és molt bo que se’n parli, dels productes de casa nostra -del vi en aquest cas-, perquè el consumidor pugui valorar els esforços que els elaboradors estan duent a terme per millorar la qualitat i competir en la “primera divisió” dels mercats globals. Quan per primer cop vaig fullejar la Guia,  em va cridar l’atenció un paràgraf que vaig pensar que us transcriuria:

“Seria més senzill limitar-se a emetre una opinió i a dirigir-se al públic com un simple crític; però la més fàcil no acostuma a estar entre les nostres opcions preferents. Desaprofitar el potencial de coneixements que acumulem cada any seria fer el mateix que fan molts professionals del sector; amagar com a mèrit propi i intransferible allò après per convertir-lo en un mitjà de vida, sense compratir-lo per eixamplar el nombre de consumidors mitjançant la comunicació.”

Crec que resumeix bé els grans trets de la Guia: accessible, amplíssima (més de 1.500 referències), honesta, entenidora i pràctica. Amb aquesta Guia a la mà, una persona inquieta descobrirà noves marques, podrà trobar joies molt ben puntuades a preus més que raonables i s’endinsarà en el tast amb una base sobre la qual edificar les seves pròpies conclusions. Li he demanat al meu marit, que sovinteja les guies d’aquesta mena a causa de la seva feina, que se la mirés, a veure si m’ajudava a trobar algun comentari rellevant. Curiosament, m’ha dit que divendres va dinar amb un elaborador del Montsant que no ha pogut ser inclòs a la Guia en paper però que els autors s’hi havie posat en contacte i apareix a la web http://www.guiadevinsdecatalunya.com, de manera que la voluntat d’estar al dia és palesa!

Bé, doncs, ja ho sabeu, si voleu àpats en bona companyia, correu a comprar-vos-la… ja veurem si us arriba a taula la licorella, una roca calcària o un/-a bon partit a qui deixeu impressionat/-ada amb els vostres coneixements! Per cert, els ho podeu dir al Facebook!!

Ah! Si algú té curiositat per esbrinar amb què hem dinat avui, us diré que és vi d’un celler amb un nom moooolt conegut a casa nostra, gosaria a dir “mediàtic” si no fos perquè el prestigi que han aconseguit els seus vins mereix un adjectiu menys banal.

Share

4 pensaments a “Una tarda de carinyena, garnatxa negra, merlot i cabernet sauvignon

 1. Jordi Alcover

  El que més ens agrada és que s’entengui que la qüestió del vi a Catalunya trascendeix l’hedonisme, que és l’únic llenguatge amb el que el món del vi es comunica. És important saber que el vi és una part inseparable de la cultura i la tradició de Catalunya. Triar-ne un o un altre és una petita responsabilitat, que potencia una actitud o una altra davant el territori, ara per ara distorsionat per la dèria de les varietats foranes.

  La Montserrat ho ha entés a la primera, i cada vegada que passa això ens encoratja a seguir endavant.

  Moltíssimes gràcies i fins aviat

  Jordi Alcover – Guia de Vins de Catalunya

 2. Montserrat Brau Autor de l'entrada

  Jordi i Sílvia, moltes gràcies a vosaltres per fer que un plaer pugui arribar a ser, a més, una experiència intel·lectual. Perquè a mi em sembla que quan gaudeixes d’un bon vi, o d’un cava, si tens ocasió de conèixer més coses sobre el procés que segueix fins arribar a taula, el gaudi és infinitament superior. És una mica com anar al museu Picasso amb guia o sense, no trobeu? Gràcies de nou!

 3. Sílvia Naranjo

  Totalment d’acord amb tu Montserrat. Es un plaer comunicar sobre vins, i fer arribar a hom que vulgui la riquessa dels nostres vins.
  Però el millor de tot es anar trobant persones que, com tu, gaudeixen !!!!, així aconsseguirem fer arribar el missatge a tot arreu.
  Gràcies.
  Una abraçada

  Sílvia Naranjo- La Guia de Vins de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.