Causes per indignar-nos…

Títol: Indigneu-vos!
Autor: Stéphane Hessel
Editorial: Ediciones Destino
Col·lecció: L’àncora
Pàgines: 64
ISBN: 978-84-9710-202-5
Preu: 5€

Indigneu-vos! d’Stéphane Hessel és un llibre extraordinàriament ben valorat entre els de no ficció, només cal mirar les llistes de més venuts… Jo no sóc una excepció en aquesta opinió tan i tan positiva.

És d’aquelles lectures que et tensa l’esquena, que t’escalfa les neurones, que et puja els colors.  M’ha recordat el  poema del Gabriel Celaya, Poesía es un arma cargada de futuro:

Son palabras que todos repetimos sintiendo
como nuestras, y vuelan. Son más que lo mentado.
Son lo más necesario: lo que no tiene nombre.
Son gritos en el cielo, y en la tierra son actos.

Algunes cites que he seleccionat i penso que us causaran els mateixos efectes que a mi són:

Cal ser israelià per qualificar de terrorista la no-violència. Sobretot, cal sentir-se incòmode per l’eficàcia de la no-violència que suscita el suport, la comprensió, l’ajut de tots els qui en el món se senten adversaris de l’opressió.

Per arribar-hi [al missatge de Mandela o de Luther King], cal basar-se en els drets, i la seva violació, sigui quin en sigui l’autor, ens ha d’indignar. No podem transigir en el tema dels drets.

Desitjo que tots, cadascun de vosaltres, tingui el vostre motiu d’indignació. És necessari. Quan alguna cosa t’indigna, com jo vaig estar indignat pel nazisme, llavors et tornes militant, fort i compromès.

Vull acabar el comentari amb un text de l’inici del llibre, Als lectors catalans,

Considero d’una rellevància especial que la meva crida a comprometre’s, indignar-se, resistir al que és inacceptable arribi a la jove generació d’aquest país que ha hagut d’afrontar tantes coses i que avui és rica en la seva diversitat cultural i lingüística.

No sé què deu pensar en Hessel sobre les manifestacions en vigília d’eleccions… en tot cas, segur que aquest llibre serà ben rebut a #acampadabcn

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.