El port del nou món, novel·la històrica de la mà del mestre X. R. Trigo

Títol: El port del nou mónel port del nou món
Autor: X. R. Trigo
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Èxits
Pàgines: 376
ISBN: 978-84-2976-854-1
Preu: 21,50 €

Fa una pila de mesos vaig parlar amb una amiga de la María Dueñas i li vaig demanar a què creia que es devia l’èxit d’El temps entre costures. Després de pensar-s’ho i d’admetre que era una pregunta capciosa, ho va resumir en dues causes:

  1. La novel·la històrica interessa, té molts adeptes, potser perquè distreu i, alhora, ens fa aprendre coses.
  2. Veure créixer un personatge enganxa, emociona i ajuda a portar el fil argumental del relat.

Bé, doncs, si compartiu aquest punt de vista, El port del nou món és la vostra novel·la per acabar l’any. La trama se situa a casa nostra (Barcelona principalment, però també Montblanc, Siurana i Empúries) durant el darrer quart del segle XV, moment en què la ciutat de Barcelona aposta per la construcció d’un port. En aquest marc hi creix en Marcel Roqueta, el fill del cap d’obres del port -un cràpula amb totes les de la llei- que aviat es fa amic del cartògraf Lluís Esquiva, un home que li farà obrir els ulls al món. La galeria de personatges restants és àmplia i ben dibuixada: el pare Cardoso -un monjo que ja en els primeres pàgines ens impressiona tant com ens neguiteja-, l’Stassi d’Alexandria -l’enginyer que rep l’encàrrec de construir el port- i molts altres, però per sobre de tot, dues dones, la Teresa i l’Asenda, molt diferents però amb un punt en comú: l’amor cap al protagonista.

Bé, no us vull explicar més la trama, perquè el que de debò és bonic és deixar-la avançar i gaudir de la multitud de detalls que s’amaguen a les pàgines. Detalls històrics ben documentats, sí, però també detalls humans que permeten als lectors confegir a base de petits bocins uns personatges rics i emotius.

Ens he seleccionat un fragment de ben avançada la novel·la, ja a la pàgina 311, però que no espatllarà el relat:

-Posar en pràctica les nostres idees és un desafiament que no sempre ens és possible, Josep.

-I, aleshores, quin sentit té tenir idees? Creia que la recerca de la felicitat era acomodar-les a la vida real, regir-nos per elles.

Per a nosaltres (dones) en tinc una altra:

Potser no sols hi ha un home nou que ha de sortir de la llum, Marcel. Potser també els pensadors com tu, que ens heu de portar cap a una nova era, heu de pensar en una dona nova, una dona més lliure, capaç de prendre les seves pròpies decisions.

Aniré més endavant, fins a la pàgina 124, per escollir la cita per tancar aquest comentari. Espero que us faci venir ganes de llegir-ne més!

Tots hem de fer un trajecte en aquesta vida. Potser a la recerca d’un somni o d’un objecte… Però, saps? Molt sovint el més real de les nostres vides, més i tot que el destí, és el trajecte que ens hi porta.

Share

3 pensaments a “El port del nou món, novel·la històrica de la mà del mestre X. R. Trigo

  1. X. R. Trigo

    Gràcies per aquesta excel·lent lectura, Montserrat. Fa molt de goig saber que els lectors i lectores passen una bona estona amb la novel·la i que, a més a més, hi troben alguna cosa destacable. Al capdavall, llegim -escribim- per sentir-nos millor, per ser més feliços, per trobar noves idees.
    Una abraçada.

  2. Jordi

    Montserrat, tens tota la raó sobre això que la novel·la històrica enganxa.

    A mi em passa que moltes vegades em trobo cercant a internet un indret, una data, una imatge o un fet històric que l’autor del llibre (que llegeixo) esmenta. Ho faig per acabar de fer-me una idea més complerta d’aquella dada històrica i també perquè m’ajuda a representar-me la novel·la com si fos una pel·lícula dins meu.

    Una abraçada.
    Jordi

  3. Montserrat Brau Autor de l'entrada

    Xulio, no saps quina alegria que és rebre els autors aquí amb Nosaltres!! No és només “alguna cosa” destacable, sinó moltes 🙂
    Aquesta novel·la és una xarxa plena d’aquesta mena de “coses” i quan hi entres, ja t’hi quedes atrapat!Això de la pel·lícula que comentes, aquí passsa d’allò més! El Born, per exemple, està MOLT ben descrit! Ja m’ho sabràs dir, Jordi! Si te la llegeixes, ens ho explicaràs?
    Moltes gràcies a tots dos!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.