Giranto

Títol: Giranto
Autor: Diversos autors
Editorial: Proa
Col·lecció: Beta
Pàgines: 200
ISBN: 978-84-7588-262-8
Preu: 17,50€

Hola de nou a tots, amics!

Si no estic mal fixada, ara farà més o menys un any que vaig comentar un d’aquests reculls de Relats dels Pirineus. En aquest nou volum, observo que hi ha autors que repeteixen.

L’anterior tenia una temàtica més variada: parlava del paisatge, dels costums, de les festes, i de la tendència esotèrica que envolta tots aquests paratges tan boirosos…. Aquest, en canvi, se centra única i exclusivament en el tema de la memòria històrica.

Són 21 els autors que mitjançant el relat breu, ens donen la seva visió o la seva experiència personal en forma de records (dolorosos, tristos i terribles, la majoria d’ells) de com a les valls d’Àneu, al Pallars Subirà, al Pallars Jussà i a tants altres llocs dels Pirineus la repressió franquista i els danys col·laterals (cosins-germans) de qualsevol guerra van fer de les seves destrossant vides, sentiments, paisatges,… en fi, de tot i de forma brutal.

Encara que llegir aquestes coses no resulti amable, crec que és necessari precisament per fer honor al títol d’aquest recull, i si la memòria ens falla, sempre tindrem la sort de poder rescatar-la gràcies a aquests escrits imprescindibles.

Share

3 pensaments a “Giranto

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.