Salut, humor anglès i bons aliments

Títol: L’herència de Wilt
Autor: Tom Sharpe
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 280
ISBN: 978-84-6641-298-8
PVP: 17,50 €

Estic pensant que quan a nosaltresllegim intentàvem contestar a la difícil pregunta de per què llegim (vegeu Per què…) es van donar respostes de tota mena, però crec recordar que ningú no va proposar que el riure pogués ser un motiu.

I és que no conec gaire gent que, trobant-se en un lloc públic, com ara un vagó de tren atapeït, hagi estat totalment incapaç d’aguantar-se el riure amb un llibre de ficció. Em fa molt feliç poder dir que jo sí he viscut un d’aquests escassos i preciosos moments d’hilaritat. I això és gràcies a Tom Sharpe i al seu primer llibre sobre l’antiheroi Wilt.

Han passat 34 anys des del naixement d’aquest personatge. Avui l’autor viu a Llafranc i no es cansa de llençar elogis de Catalunya en totes les entrevistes que concedeix, en especial de la seva sanitat pública —com deu ser la sanitat anglesa!? —. Acaba de publicar L’herència de Wilt, la cinquena novel·la protagonitzada per Henry Wilt: encara casat amb l’exasperant Eva, ara és pare d’unes terribles quadrigèmines, ja adolescents, llur dolenteria frega la psicopatia. A més haurà d’intentar donar classes particulars d’història al fill d’uns odiosos aristòcrates, un mocós repel·lent molt més interessat en disparar contra tot allò que es bellugui que en aprendre res. Perversions sexuals, robatoris de cadàvers i entremaliadures quasi mortals formen part del fons de la història.

Són presents els temes recurrents de l’autor: la frustració dels educadors anglesos, la decadència de la classe alta anglesa, la ineficàcia de la policia anglesa… Tot plegat ens fa entendre l’essència d’una cultura que va fent salts entre la formalitat més estricta i la bogeria clínica, sense passar per cap terme mig. El resultat és el millor exemple d’humor anglès corrosiu que he vist mai per escrit — el millor que he vist mai per televisió és Monty Python’s Flying Circus—. I al final del llibre l’autor amenaça amb una continuació. Espero que ho compleixi ben aviat!

Mentrestant, vegeu a l’autor parlar de la seva obra —entre altres coses —en aquest enllaç.

Share

Un pensament a “Salut, humor anglès i bons aliments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.