Barcelona cau

Títol: Barcelona cau
Autor: Valentí Puig
Editorial: Proa
Col·lecció: A tot vent
Pàgines: 224
ISBN: 978-84-7588-278-9
PVP: 17€

En José Luis s’ha llegit Barcelona cau, una novel·la històrica que ha escrit en Valentí Puig sobre els últims dies de Barcelona a la Guerra Civil i, sobretot, les relacions i conflictes interns entre les faccions i moviments que s’enfrontaven a les tropes de Franco. No us la perdeu!

Barcelona cau, de Valentí Puig, és –segons la coberta- “una novel·la intel·ligent i salvatge sobre els tres últims dies de la guerra”. I sí, és un relat que explica els últims dies d’una Barcelona bombardejada, destruïda, destrossada i amb una població atemorida que fuig cap a les andanes del metro i els refugis antiaeris constantment.

El protagonista és en Víctor, un noi que acaba formant part de la Cinquena Columna i que, en la lluita fratricida del final de la Guerra Civil, es dedica a lluitar contra trotskistes i anarquistes. El destí, però, el portarà a canviar de bàndol convertint-se en un espia infiltrat.

El llibre va explicant les petites aventures amb els seus camarades, els assassinats i mutilacions que porta a terme la Cinquena Columna (a vegades, potser, amb massa detall i tot), i sempre situant de forma molt i molt acurada on passen les coses i descrivint els espais de tal manera que et pots imaginar perfectament com era aquella Barcelona dels últims dies de la Guerra.

És una novel·la curta, amb un protagonista molt clar, i m’ha agradat especialment que sigui tan acurada a l’hora de situar el relat física i històricament. Ara, quan vaig per la Barceloneta me la puc imaginar com era, i obviar la Vila Olímpica. M’han xocat una mica els mètodes que podia fer servir un espia per “resoldre” –diguem-ho així- un interrogatori, però tampoc és una qüestió que et faci abandonar la lectura ni el fil de la història.

Si voleu fer un viatge per Barcelona en el temps, aquest és un bon llibre per fer-ho.

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Share

2 pensaments a “Barcelona cau

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.