Caliu, de Lluís Nicolau d’Olwer

@labutxaca @Grup62

Caliu és una edició facsímil de l’edició mexicana publicada per l’Institut de Cultura Catalana (Mèxic) l’any 1958 com a homenatge a Lluís Nicolau d’Olwer.

Se’n va publicar, a Catalunya,  una edició (Editorial Selecta) l’any 1973, però va ser una edició mutilada per la censura franquista. Se’n van eliminar, entre d’altres, els capítols dedicats a Lluís Companys, Francesc Macià i  Francesc Layret.

Lluís Nicolau d’Olwer (1888/1961) va ser  erudit, historiador, polític i escriptor.

Com a polític va ser ministre del primer govern de la II República Espanyola i va formar part de la comissió bilateral que va negociar, a Barcelona, la reconversió de la República Catalana a govern autònom de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta obra trobarem els retrats apassionats de 15 personatges a qui l’autor, a part de tenir-hi una relació personal, professa una gran admiració. Em permeto destacar-ne, per la seva força, els retrats dedicats a Jacint Verdaguer, Antoni Rubió i Lluch, i pel seu dramatisme, el del nostre president màrtir Lluís Companys.

La lectura dels esmentats retrats ens permet, també, seguir l’evolució social i política (en alguns casos convulsa) del nostre país.

Títol: Caliu. Records de Mestres i Amics
Autor: Lluís Nicolau d’Olwer
Editorial : labutxaca
Col·lecció: No ficció
Pàgines: 276
ISBN: 978-84-9930-506-6
Preu: 12,95

Share

3 pensaments a “Caliu, de Lluís Nicolau d’Olwer

  1. Jordi Príncep

    Montserrat, ha estat una interessant descoberta. Coneixia d’Olwer en la serva vessant política però, he de reconèixer, que el desconeixia totalment com a escriptor i historiador. Vista la seva catalanitat deuria ser per a ell un tràngol esdevenir un dels “culpables” de la reconversió de la República Catalana a Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.