Diari d’un mal any, de J. M. Coetzee

@Ed_62 @Grup62

No havia llegit mai cap llibre d’un Premi Nobel de Literatura. J.M. Coetzee va escriure Diari d’un mal any un cop guanyat el premi l’any 2003, per tant no forma part de l’obra que li va fer guanyar. No obstant, la qualitat deu ser la mateixa.

El llibre explica la història d’un escriptor (anomenat JC en el llibre) de 70 anys que viu en una gran ciutat australiana i que contracta una veïna, l’Anya, perquè li revisi uns assajos d’opinió que li han encarregat per fer un llibre anomenat Opinons fortes. De fet, però, també l’ha contractada perquè té 30 anys, està de bon veure i se n’ha encapritxat. També coneixem el punt de vista de l’Alan, la parella de l’Anya, un corredor de borsa, un triomfador, totalment oposat en tots els aspectes al escriptor.

El llibre està dividit en dos actes, les pàgines dels quals estan dividides en tres parts desiguals: a la part superior, la més gran, trobem les opinions de l’escriptor; a la del mig, la narració dels fets des del punt de vista del mateix escriptor; i a la part de baix, la narració complementària de la noia. Aquesta estructura t’obliga a pensar què llegiràs primer, ja que les tres parts no avancen en paral·lel. Us deixo que vosaltres mateixos trobeu la solució, però sí que us recomano que us llegiu les tres parts del primer acte abans de passar al segon.

No crec que el llibre sigui autobiogràfic, tot i que JC recorda sospitosament a J.M. Coetzee i tots dos viuen a Austràlia. Suposo que en els fragments de les opinions és Coetzee qui parla, i es fa escoltar. Demostra un grau de coneixements molt elevat en moltíssims camps diferents (sigui George W. Bush, Tony Blair, Guantánamo, terrorisme, l’anarquia, Maquiavel, turisme, la música,…), expressant sempre les opinions de manera clara, però sense ser dogmàtic. Les opinions són la part important del llibre, i ajuden a reflexionar sobre els temes dels quals parla, per veure si hi estem d’acord, o no, o només a mitges. Com a contrapunt, els fragments narratius ens expliquen què passa quan l’escriptor escriu i la noia llegeix les opinions, i els diàlegs i situacions que se’n deriven, narrades de manera senzilla (que no simple), fent-nos veure que, tot i dedicar-se a pensar, escriure i altres tasques “elevades”, les persones, alhora, viuen.

Títol: Diari d’un mal any
Autor: J. M. Coetzee
Premi Nobel de Literatura 2003
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 208
ISBN: 978-84-2976-041-5
Preu: 18,90€

Share

4 pensaments a “Diari d’un mal any, de J. M. Coetzee

  1. Cèsar

    En Coetzee és un dels meus escriptors preferits. Fa uns anys em vaig llegir un munt de novel·les seves seguides i vaig descobrir com es poden tractar temes difícils, tant a nivell personal com social, amb una intensitat i una sensibilitat exquisides. Bons exemples són les novel·les Infantesa, Juventut, L’edat de ferro i Elizabeth Costello.

  2. Montserrat Brau

    Fx, quan vas parlar-me d’aquest llibre em vas deixar entusiasmada. Ara, llegint el comentari i el del Cèsar, penso que ja tinc un llibre d’aquells que em farà patxoca quan vagi a firar-me per a l’estiu!! Gràcies!

  3. Traductora

    Llàstima que entre totes les característiques que citeu del llibre (títol, autor, pàgines, col·lecció, editorial, isbn i preu) us en deixeu una de “menor”: el nom de la traductora!

  4. Montserrat Brau

    Traductora, ens sap greu no citar mai el nom dels traductors, i és cert que són clau perquè un llibre ens arribi de la millor manera possible quan no coneixem prou bé la llengua original o, senzillament, volem llegir en català perquè és la nostra.
    Certament, la fitxa la podríem allargar més i afegir-hi també, per exemple, les dades de l’Ebook quan n’hi hagi o de les de labutxaca. Gràcies per l’apreciació!
    Per cert, seria fantàstic si ens fessis arribar algun comentari a nosaltresllegim@clickart.cat com a “lectora” privilegiada de tants llibres! En qualsevol cas, gràcies per venir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.