El Mecanoscrit del Tomeu Terrades

@Ed_62 @Grup62 #Mecanoscrit

En Tomeu Terrades és escriptor i, durant molts anys, va ser professor de Català a l’Institut Montserrat de Barcelona, on “feia llegir” el Mecanoscrit del segon origen. Aquí teniu, doncs, l’escrit d’un “prescriptor” del llibre de Manuel de Pedrolo.

Dins la Literatura en qualsevol llengua solen haver-hi algunes grans obres que marquen una fita dins la història dels textos artístics. Però hi ha obres “petites” en extensió, petites fins i tot en pretensions i en estructura, que marquen també una fita dins la història de la lectura.

No importa ara quantes edicions s’hagin fet de Mecanoscrit del segon origen, però la novel·la de Pedrolo ha estat un dels textos més llegits entre els lectors adolescents, des de la seva aparició a les llibreries l’any 1974.

Els finals dels setanta, els vuitanta, els noranta, temps de canvis importants, varen apassionar els lectors amb aquesta senzilla història de l’Alba i el Dídac –dos noms metafòrics, com ben bé ho és tota l’obra-, que sobreviuen a una destrucció mundial i es converteixen, a costa d’esforç i voluntat de sobreviure, en els Pares d’un segon origen de la humanitat.

Des de la visió de l’home adult, es fàcil d’entendre l’enorme interès d’uns lectors adolescents, que tot just comencen a viure, davant la peripècia vital d’una noia de 15 anys i un noiet de només 9, que no sols s’enfronten a una nova vida –la seva-, sinó també a tot un nou món. Per això els resulta tan intens anar descobrint l’amistat, l’esforç en comú, la necessitat de resoldre les necessitats més bàsiques, el sexe, la informació -la cultura-. En Dídac morirà en un accident, però ja s’ha fet prou madur per haver engendrat una nova vida dins el ventre de l’Alba, la nova alba dels humans.

Tomeu Terrades ha publicat diversos llibres; adaptacions dels Clàssics com ara Relats del llibre primer, Retorn a Ítaca o Troia, enllà del mar.

Títol: Mecanoscrit del segon origen
Autor: Manuel de Pedrolo
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Educació 62
Pàgines: 256
ISBN: 978-84-9267-235-6
Preu: 10,95€

Share

2 pensaments a “El Mecanoscrit del Tomeu Terrades

 1. Montserrat Brau

  Tomeu, moltíssimes gràcies per haver volgut participar en aquest nosaltresllegim i, sobretot, per haver ajudat molts nois i noies a ser “nosaltres” avui des del paper del professor. Sovint hem agraït des d’aquí la feina d’aquests professionals i avui no deixarem de fer-ho, tampoc. Gràcies!

 2. Lluís-Emili

  Estirant un fil que surt d’unes meravelloses Ifigènies, a Tauride i a Aulide, de Gluck vistes i sentides a Amsterdam, vaig anar a parar a un llibre que dormia al prestatge de les obres per a joves a la cambra, ja buida, del fill que vola sol. El llibre era, és, “Troia, enllà del mar” de l’amic Tomeu Terrades.
  !Que bé que explica tot l’embolic de deus, deesses, envegetes, tragèdies i misèries, tan humanes, tan universals i tan eternes!
  I que bé que escrius Tomeu! Fas que sembli fàcil seguir una trama que, en les seves fonts ho és tot menys senzilla, transparent i lineal!
  Després d’una lectura adulta moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.