Emili Teixidor, gràcies!

@ColumnaEdicions @grup62

Emili TeixidorHo he sabut a la tarda. Era en una reunió i fins i tot el mòbil s’ha entristit: hi acabava d’entrar el missatge de la mort de l’Emili Teixidor.

És evident: s’ha mort un dels grans. Precisament en aquesta setmana que estem dedicant a Pedrolo, ens deixa una altra veu de les que mereix ser recordada. Per moltíssimes obres, per moltíssimes coses que no només tenen a veure amb la magnífica literatura que va escriure.

Deixeu-me que us parli, de nou, en primera persona. Fa uns quants mesos, a l’escola de la meva filla (Virolai) vam tenir l’honor que el jurat dels Jocs Florals el presidissin en Xavier Mallafré i l’Emili Teixidor.

Quan va concloure l’acte vaig anar a buscar la nena, que estava molt emocionada, i li vaig demanar si havia donat les gràcies a la mesa quan s’hi havia atansat. Em va dir que sí. Llavors jo vaig insistir: “Però saps qui és el senyor gran que t’ha donat la mà? L’Emili Teixidor, el de la Formiga Piga”. Llavors, ella va obrir uns ulls com a taronges. És clar, quan el van presentar van parlar de Retrat d’un assassí d’ocells, Pa negre o d’Els convidats però no de les novel·les gràcies a les quals la ment de tants nens i nenes s’ha omplert de formigues, coratge, amistat, valors, diversió…

Així doncs, amb permís de la directora, vam pujar juntes a l’escenari un cop tot es ha haver acabat i l’autor era a punt de marxar. Juntes, li vam donar les gràcies per dues raons: per haver escrit llibres per a infants excel·lents, que els fan entrar en la lectura per la porta gran, i per haver volgut acompanyar nens i joves en un dia tan especial com són els Jocs Florals d’una escola.

Us prometo que quan va mirar de fit a fit la meva filla i li va dir “Tu, no paris mai de llegir, d’acord?” em vaig emocionar molt. Quin gran consell!

Nosaltres, estimadíssim Emili, us farem cas i no pararem mai de llegir(-vos).

I la Formiga Piga també es va dirigir cap al seu niu amb el tros de terra que li recordava que el món només milloraria amb el seu esforç cada dia.

Share

4 pensaments a “Emili Teixidor, gràcies!

 1. Anna

  Tu ho has dit: ens deixa una gran veu. I ho era no només pel que més recordarem, la seva veu narrativa, sinó per la manera que tenia de parlar de tots els llibres que li agradaven o que volia llegir. Escoltant-lo, el seu amor per la literatura se t’havia d’encomanar.
  El trobarem molt a faltar.

 2. Jordi Príncep

  Ahir quan vaig sentir al TNMigdia de TV3 que havia mort l’Emili Teixidor, no vaig poder reprimir la frase següent:
  Collons, darrerament només moren els bons (catalans) mentre que els malparits semblen fets de ferro.
  Descansi en Pau el gran Emili.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.