Homo erectus, de Tonino Benacquista

@ElAlephEditores @Grup62

En JoanB Palahí s’ha llegit l’Homo erectus de Tonino Benacquista, i ens n’ha fet aquesta ressenya:

El text promocional del llibre el descriu com una cofradia informal que reuneix única i exclusivament homes per tal que expliquin les seves històries sentimentals. Tot i la bona intenció de l’enunciat, hom es decantaria cap a un format més semblant al d’una reunió de damnificats buscant comprensió mútua. Aquest és el fil argumental sobre el que gira l’Homo erectus, el punt de partida per acabar traçant intrahistòries més complexes que graviten sobre els tres personatges principals i que volen condensar la complexitat de les relacions sentimentals.

Denis Benítez, Yves Lehaleaur i Philipe Saint-Jean -en realitat Philipe Grosjean- són els tres principals protagonistes per la part masculina. Els tres de diferent edat i extracció social, fet que vol representar les etapes de la maduresa i les dificultats que suposa anar cremant etapes de la vida de forma asíncrona a la parella. Per part femenina, els noms es van succeint amb diferent grau de protagonisme, però superen i amb escreix els de l’altra part. Entremig ens hi trobem conflictes sorgits de la gelosia, l’orgull, la manca d’empatia o comprensió, i qualsevol altre tòpic que envolta les relacions amoroses.

Potser per la generació a la qual pertany Tonino Benacquista (Paris, 1961) ha acumulat suficient material, propi o manllevat, per fer una espècie de retrospectiva de les relacions amb l’altre sexe. De fet, ens trobem amb una proposta que compta amb la complicitat del lector, sempre i quan no es dediqui a la vida contemplativa, que no ha tingut embolics derivats de les relacions sentimentals. Així i tot, per tractar-se d’una història d’aquest tipus, amb multitud de precedents a la literatura, el resultat final podria haver estat més reeixit. Així i tot, dubto que no se’ns escapi algun somriure al veure’ns reflectits en algun dels passatges de la història, recordant-nos alguna espina que teniem clavada i que ja pràcticament haviem oblidat.

Títol: Homo erectus
Autor: Tonino Benacquista
Editorial: El Aleph
Col·lecció: Modernos y clásicos
Pàgines: 240
ISBN: 978-84-1532-532-1
Preu: 19,95€

Share

Un pensament a “Homo erectus, de Tonino Benacquista

  1. Montserrat Brau

    JoanB, diuen que a l’agost és temps que moltes parelles trobin les seves “espires” i acabin de mala manera al setembre… estarà bé riure-se’n gràcies a la literatura i evitar el pas per l’advocat 🙂 Gràcies per portar-nos aquesta refrescant lectura i per voler ser “nosaltres”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.