Pa negre, d’Emili Teixidor

@Labutxaca @Grup62

L’Emili Teixidor, un dels grans escriptors del nostre temps, ens porta Pa negre, una novel·la narrada en primera persona per l’Andreu, un nen que s’ho mira tot des de la seva perspectiva de nen, molt diferent de la dels adults que han de conviure amb la postguerra. Ens narra la vida a la masia on els seus tiets treballen pels amos conreant les seves terres i cuidant els seus animals, i on la vida de l’Andreu transcorre entre l’escola i els jocs amb els cosins mentre la seva mare treballa a la fàbrica i el seu pare es consumeix a la presó pels seus ideals republicans com a roig. És una època en què s’ha d’anar a missa, s’ha de procurar no dir en veu alta allò que de veritat es pensa i on el sexe el descobreixen jugant al bosc, entre converses innocents d’allò que han escoltat.

L’Emili Teixidor ens fa un retrat precís del que van ser aquells anys de postguerra a casa nostra, a Catalunya. Amb un llenguatge clar, cuidat i bellíssim ens descriu totes aquelles sensacions que se senten per primer cop quan ets nen, com ara l’odi, la venjança, la rancúnia, l’amistat o l’amor, i com veus el món dels adults des dels teus acabats d’estrenar sentiments de nen.

Si no heu vist la pel·lícula, com en el meu cas, us recomano el llibre de forma contundent. És una lectura confortable que et fa pensar en els teus avantpassats més pròxims i t’acosta la imatge del que va poder ser la seva vida en la Catalunya que ara vivim i per la qual ells van lluitar. Et recorda que la vida, no sempre ha estat fàcil i que algunes persones lluitaven pels seus ideals. I si pel contrari, ja heu vist la pel·lícula, no deixeu de llegir-lo per veure’n les diferències. Segur que n’hi ha moltes i, a més, ara sí que podreu posar cares als personatges de la història!

Sigui com sigui, el missatge que us deixo, és clar: llegiu-la i no us decebrà.

Títol: Pa negre
Autor: Emili Teixidor
Editorial: Labutxaca
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 396
ISBN: 978-84-9686-309-5
Preu: 11,95€

Share

3 pensaments a “Pa negre, d’Emili Teixidor

  1. Montserrat Brau

    Eli, aquestes “relectures” de l’Emili Teixidor que estem tenint al Nosaltres m’estan agradant moltíssim, perquè em fan pensar en pàgines tan ben escrites, tan precises, que penso que ens els dies que vénen anirà bé rellegir-les! Gràcies!!

  2. jajasalu3

    Eli, aquestes “relectures” de l’Emili Teixidor que estem tenint al Nosaltres m’estan agradant moltíssim, perquè em fan pensar en pàgines tan ben escrites, tan precises, que penso que ens els dies que vénen anirà bé rellegir-les! Gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.