Stoner, de John Williams

@Ed_62 @Grup62

El microcosmos dels campus universitaris, de les seves picabaralles, enveges, maniobres, amors i desamors és gairebé un gènere, tant a la literatura (anglosaxona especialment) com al cinema basat, o no, en novel·les preexistents.

Si coneixem aquest món o tenim amics que hi viuen, sabem que dóna realment per molta novel·la. Negra i tot.

Aquesta novel·la, però, prenent com a fil conductor la vida del professor Stoner, és per damunt de tot una reflexió lúcida sobre com la vida ens va portant a cruïlles que potser no hem buscat ni imaginat, i com les decisions que prenem, com li passa a Stoner, acaben configurant la nostra biografia.

Stoner és un home que, procedent del “terròs” més pobre de l’Amèrica del Middle West més aspre, va a parar mig per casualitat a una Universitat de tercera categoria, primer com a estudiant de la Facultat d’Agricultura, després com a estudiant de Llengua i Literatura Anglesa, i finalment, com a professor d’aquesta darrera Facultat. Evidentment és un self-made man però de cap manera és presentat com un heroi, un guanyador, un representant del mite de la mobilitat social americana. La seva vida personal no és una font d’alegries precisament, encara que té moments bons.

Un argument i un personatge que no tenen, aparentment, res d’especial ni d’engrescador. Això no obstant, amb Stoner, John Williams aconsegueix que no puguem deixar de llegir fins a la darrera plana.

Llegiu-lo i assaboriu-lo.

Només un apunt. Com que tinc el cervell fet de referències musicals, aquí us deixo la “Fanfare for the common man” d’Aaron Copland… que m’ha fet pensar molt en l’Stoner:

Títol: Stoner
Autor: John Williams
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Pàgines: 336
ISBN: 978-84-2976-931-9
Preu: 18’50€

Share

2 pensaments a “Stoner, de John Williams

  1. Montserrat Brau

    Lluís-Emili, el meu marit se l’està llegint perquè li va picar el cuquet el comentari de l’Eli. Ahir al vespre et va llegir i vam estar comentant també a casa la novel·la. Moltes gràcies per contribuir a dotar de “to muscular” els comentaris del nosaltres!

  2. Retroenllaç: Stoner. John Williams « Viu i llegeix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.