August, de John Williams

@Ed_62 @Grup62

Quin descobriment ha sigut per mi l’escriptor John Williams!

Primer va ser la seva novel·la Stoner, que vaig llegir, o més ben dit devorar, en tres dies i que ja ha estat comentada al Nosaltres. En buscar informació sobre l’autor vaig veure que havia escrit només 3 novel·les i l’última, August, ens ha arribat ara en la bona traducció catalana d’Albert Torrescasana. I dic ara perquè l’obra és de 1972!

Aquesta novel·la està dedicada al personatge històric d’August, des de la seva joventut, fins a la mort. Però no és una biografia novel·lada sinó que l’autor ha utilitzat el recurs literari de fer-la en forma epistolar. Cartes dels diferents personatges contemporanis d’August: amics, enemics, poetes, dones, filla… que s’entrecreuen i ens van donant les peces d’un enorme puzzle que anem encaixant per reconstruir la complexa i agitada història de Roma i de qui en va ser el seu emperador, des de l’assassinat de Juli Cèsar fins la mort del propi August. Tot això amb una gran base històrica. Però tal i com adverteix l’autor…

“les veritats d’aquesta obra no són tan veritats històriques com veritats de ficció. És per això que estaré molt agraït als lectors que la interpretin com el que aspira a ser: un producte de la imaginació”. p.9

I quina és la ficció? Senzillament la història i la vida d’un home. Com el professor Stoner. Si aquest era un personatge gris i poc conegut, una persona “normal”, l’autor s’encarregava de presentar-lo amb la grandesa i la misèria que tot membre del gènere humà carrega per defecte. Aquí passa el mateix però amb un personatge que ha estat important històricament i que sacrifica una part de la vida i d’ell mateix per Roma.

En aquest sentit, el Llibre Tercer -l’última part del llibre, que he llegit amb una emoció creixent, i que és molt més curta que les anteriors- és una carta d’August al seu amic i escriptor Nicolau Damascè, escrita dies abans de morir, on repassa la seva vida (que el lector coneix per les cartes dels dos Llibres anteriors) i reflexiona, no només com un home poderós, sinó simplement com un home i amb la perspectiva de tota una vida viscuda intensament. És l’essència de la ficció de Williams, que aspira a fer-nos reflexionar sobre nosaltres i la humanitat.

Una gran, gran novel·la!

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Títol: August
Autor: John Williams
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Pàgines: 480
ISBN: 978-84-2977-009-4
Preu: 21,95€

Share

Un pensament a “August, de John Williams

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.