Diari d’Escània i Univers endins, d’Enric Casasses

@Ed_Empuries @Grup62

Diari d’Escània i Univers endins és el darrer llibre que ha publicat el popular poeta català Enric Casasses (Barcelona, 1951).

Com ja deveu haver vist, no té un títol sinó dos. I és que aquest llibre no és altra cosa que un díptic, una obra literària que conté un diari i un poema llarg, en prosa i vers respectivament, que l’autor va escriure simultàniament l’any 1980, fruit d’una estada que va fer durant uns mesos a Escània, una petita regió del sud de Suècia, d’on era natural la seva parella.

Tot i que van ser escrits fa més de trenta anys, l’Enric Casasses ens explica al pròleg totes les aventures que aquests dos textos han viscut -viatges i pèrdues en pisos d’amics- durant tots aquests anys fins que els ha retrobat, i que han acabat en una revisió i posterior publicació.

Tant el diari com el poema mostren la vida diària que portava la parella al petit poble suec: una vida rural, de contacte directe amb la natura i les petites coses, compartida amb l’avi d’ella fins la sobtada mort d’aquest, un mes després de l’arribada de la parella a Escània.

Un dels fils conductors més clarament identificables que comparteixen els dos textos és l’amistat i les vivències que van compartir el poeta amb l’avi pagès, és a dir, la relació que es va crear en poc temps entre ells.

A continuació, Nosaltres, us deixo amb uns versos del poema que està concebut com un romanç clàssic amb rima assonant:

que un pensament sol
és com un moment,
sol i separat
no té moviment,
és un mal retrat
sempre somrient,
no la veritat,
que s’està movent
com el cuc que es mou
al bec de l’ocell

Títol: Diari d’Escània i Univers endins
Autor: Enric Casasses
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 160
ISBN: 978-84-9787-822-7
Preu: 16 €

Share

2 pensaments a “Diari d’Escània i Univers endins, d’Enric Casasses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.