I el ressò de les muntanyes, de Khaled Hosseini

@Ed_62 @Grup62

Aquesta novel·la té una estructura circular, teixida com un claustre amb els arcs entrellaçats, com una cançó que es canta en cànon. Les històries de I el ressò de les muntanyes, de Khaled Hosseini, protagonitzades per personatges molt ben dibuixats, van succeint-se de manera que anem trobant els que hem conegut en altres capítols i descobrint què és el que la vida els ha reservat. I sempre amb un recorregut que travessa el temps com el dia o com les arcades o com la vida: creix, culmina i es fon cedint el pas a una nova història, a un personatge que tot just havíem entrevist en capítols anteriors.

Que l’epicentre de tot plegat sigui un poblet perdut entre muntanyes a l’Afganistan fa arrelar les històries però, com sol passar… com més locals, més universals.

Hi trobem el pas del món rural desproveït de tot contacte amb la vida moderna a la construcció de complexos turístics, de pobles de nova planta sense arrels en el passat. Només un arbre tallat que va veure passar Gengis Khan és el testimoni d’un món desaparegut.

Coneixem les històries de persones plenes de contradiccions, d’alegries, de frustracions, de fets terribles que les marquen per tota la vida. Anem, de la mà de Hosseini, saltant en el temps i l’espai: l’Afganistan, Paris, Kabul, la costa oest dels Estats Units, Grècia… I el sempre present Afganistan.

Hosseini ens fa el favor de tancar el llibre en un moment alt de l’arcada, podem acabar amb una certa esperança que aquesta vegada no assistirem a la melancolia del crepuscle ja que el sol encara regna a l’horitzó. Com els nens del poema de Blake que donen el títol al llibre:

“Està bé, està bé, jugueu fins que la llum s’esfumi
I en acabat torneu a casa a dormir”
Els nens brincaren, cridaren, rigueren,
I ressonaren en les muntanyes.

Nurse’s song del llibre Songs of innocence (1789)

Al booktràiler, Hosseini ens diu que ha conviscut uns quants anys amb aquests personatges i que ara els comparteix amb nosaltres, lectors. I que espera que els estimem, apreciem i que signifiquin alguna cosa a les nostres vides.

Doncs bé, jo no els oblidaré. Llegir aquest llibre és un regal.

Aquí teniu el primer capítol en pdf i en Khaled Hosseini parlant sobre I el ressò de les muntanyes:

Títol: I el ressò de les muntanyes
Autor: Khaled Hosseini
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Pàgines: 416
ISBN: 978-84-297-7104-6
Preu: 20€

Share

2 pensaments a “I el ressò de les muntanyes, de Khaled Hosseini

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.