L’arquitecte dels somnis, de Teresa Roig

larquitectedesomnis

@Columna_Ed @Grup62

Haver nascut fa una pila d’anys en un pis modernista a l’esquerra de l’Eixample de Barcelona (ara Gaixample), haver donat classes d’Història i d’Història de l’Art (incloses visites amb alumnes a la Pedrera) i abans haver treballat durant vint anys a cent metres de la Casa Milà, passant-hi pel davant quatre vegades al dia, quan encara no hi havia japonesos, em converteix en un lector atípic però qualificat d’aquest llibre.

Temia trobar-me amb una tesi doctoral novel·lada -un totxo vaja- i no.

L’arquitecte de somnis de la Teresa Roig és un llibre distret, sovint divertit, ple d’anècdotes i xafarderies protagonitzades per tot un fris de personatges dels que van edificar -literalment- Barcelona entre finals del segle XIX i els primers anys de la postguerra dita civil amb ramificacions a Riudoms, terra natal de Gaudí, i l’Aleixar, bressol de Josep Guardiola, l’indiano que va fer els -molts- diners que permetrien construir la Pedrera.

Però no és només això. Està ben escrit. És molt remarcable l’ús de girs i expressions que eren ben vives fa cinquanta anys -o més- i fa goig de veure la traça i naturalitat amb què es posen en boca dels personatges. La tècnica narrativa està treballada: discontinuïtat cronològica, paràgrafs curts amb una frase final que, o bé rebla el clau o introdueix dubtes.

En qualsevol cas és una novel·la que funciona molt bé com a tal, malgrat la seva aparença de llibre sobre la història d’un edifici famós internacionalment. La història hi és i és prou rigorosa malgrat que al final l’autora escrigui una nota que ve a dir que totes les dades són verídiques… excepte algunes d’elles. O a l’inrevés.

I si busqueu una mica de morbo xafarder sabreu coses com que Gaudí va anar a la presó per entossudir-se a declarar en català en un interrogatori de la policia o que el Pere Milà -Perico- va muntar una productora de films pornogràfics -Royal Films- per a ús d’un rei Borbó -el Cametes- que anava sempre esverat.

Llegiu, apreneu i xaleu. Què més es pot demanar?

Aquí teniu la pàgina de l’autora i el primer capítol en pdf.

Títol: L’arquitecte dels somnis
Autor: Teresa Roig
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Pàgines: 312
ISBN: 978-84-664-1719-8
Preu: 19,90€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.