@Ed_Empuries @Grup62
L’Andreu Sentí se’ns estrena al Nosaltresllegim amb l’Això és tot de James Salter. Aquí teniu el seu escrit. Li ha agradat molt!
James Salter ha publicat a Amèrica la seua sisena novel·la, All that is, lloada per la crítica com l’obra que el converteix en un dels millors autors contemporanis. Fins i tot Richard Ford l’ha considerat “el mestre”. Feia més de 34 anys que no havia publicat cap novel·la i quan és a la vora dels 90 anys, Salter ens regala aquesta gran ficció: Això és tot, traduïda al català pel Ferran Ràfols.
Aquesta novel·la explica la vida de Philip Bowman, un jove oficial de la marina nord-americana que combat en la Segona Guerra Mundial. Quan torna a casa estudia a Harvard i aviat troba faena d’editor. En el pla professional viu una carrera d’èxit, amb reunions amb escriptors, festes literàries, viatges a Europa. En canvi, en el pla sentimental, malgrat el seu caràcter seductor i diverses aventures, l’amor de debò se li resisteix. I cada relació és diferent. Amb la Vivian, la seua primera esposa, no comparteix gran cosa; amb l’Enid, una editora londinenca de qui s’enamora bojament, no troba el mateix compromís; i amb la Christine, amb qui semblava que vivia en una plenitud total, les coses no van com s’esperaven. Efectivament, la vida pot canviar en qualsevol moment… I per a Bowman, la vida, té un parell de sorpreses reservades.
En poc més de 350 pàgines, el lector assisteix com un espectador privilegiat al recorregut vital de Bowman. El narrador ens acosta a l’estat emocional i a la perspectiva de Bowman sobre la seua pròpia realitat, però mai arriba a ser un narrador indiscret. Això és tot és una novel·la de fets, amb un argument que flueix de forma constant i que dóna poc espai per a la reflexió. Hi passen moltes coses i s’hi expliquen mil històries: vides d’una constel·lació de personatges sempre al voltant de Bowman, com ara la vida familiar i tràgica del seu company editor, l’Eddins, el flirteig del pare de la Vivian amb una joveneta o les aventures de Kimmel, el seu company a la guerra. Personalment, aquesta profusió d’històries m’ha recordat Hemingway i la seua capacitat narrativa. La trajectòria de Bowman i les seues vivències ens mostraran una manera d’afrontar la vida i l’amor, en una època i un país. Narrat sense cap dramatisme -ni en moments d’una certa desesperació ni en estones de joia i embriaguesa-, el temperament n’és la màxima. I algunes escenes m’han semblat magistrals.
Això és tot s’aferra a l’escriptura i a la literatura per conservar la realitat, el record. Com si es tractés d’unes memòries (més o menys) de ficció, l’autor escriu “arriba un moment que t’adones que tot és un somni i que només el que es preserva en l’escriptura té alguna possibilitat de ser real”. Però contràriament al que podria semblar, no trobem ni rastre d’un to memorialístic o reflexiu. Al contrari. Això és tot és una novel·la vitalista que explica la vida de Philip Bowman. I ho explica sense rememorar res, sense diàleg intern, sinó amb un narrador que ens acosta als fets i als sentiments del protagonista.
En el marc de la societat nord-americana posterior a la Segona Guerra Mundial Salter ens mostra un personatge inoblidable, en Bowman, i el testimoni de la seua vida. A mi m’ha agradat moltíssim… i per fi es fa justícia amb Salter: ara ja podem llegir una novel·la seva en català!
Moltes gràcies per la teva ressenya, Andreu! T’esperem més sovint al Nosaltresllegim!
Aquí teniu el primer capítol en pdf.
Títol: Això és tot
Autor: James Salter
Editorial: Empúries
Col·lecció: EMPURIES NARRATIVA
Traducció: Ferran Ràfols Gesa
Pàgines: 384
ISBN: 978-84-9787-931-6
Preu: 19€