Dies de frontera, de Vicenç Pagès Jordà

diesdefrontera

@Ed_Proa @Grup62 @Whistplayers

En Jordi Lon se’ns estrena al Nosaltres amb tot un Premi Sant Jordi! Aquí teniu la seva ressenya dels Dies de frontera del .

Hi ha moltes menes de fronteres: físiques, polítiques, mentals… Però, sobretot, hi ha fronteres vitals. Vénen instal·lades de sèrie en el nostre disc dur i ens permeten transitar de forma conscient entre les etapes de l’existència. Algunes, com el pas de la vida a la mort, són contundents i inevitables -amb permís d’Eduard Punset. Però d’altres, com el pas de la joventut a l’edat adulta, són dinàmiques, intangibles i estan eternament subjectes a revisió. Els protagonistes de Dies de frontera (premi Sant Jordi 2013) són víctimes d’aquesta arbitrarietat. Conscients de la indefinició existent al voltant del concepte de maduresa, i sense un tutorial de Youtube que els expliqui quin és el proper pas, s’instal·len en aquella terra de ningú anomenada qui-dia-passa-anys-empeny fins que el sistema es penja i demana ser reiniciat.

Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963) explora amb habilitat els terrenys pantanosos d’aquesta no-frontera, aquesta zona de transició que ve més determinada per l’actitud vital de cadascú que no pas pel fet de canviar el tres pel quatre en la primera espelma del pastís d’aniversari. Amb una tècnica narrativa a mig camí entre el collage i la novel·la psicol·lògica, Pagès planteja una trama aparentment senzilla, on els personatges ens vénen dibuixats, a parts iguals, per allò que fan, allò que pensen i allò que pengen al seu mur de Facebook. I on la veu del narrador treu el nas per interpel·lar directament els lectors i acabar de situar-los en la línia espai-temps.

Els fans d’Els jugadors de whist, l’anterior i exitosa novel·la de l’autor (Premi Crexells 2009), trobaran en aquest nou llibre elements familiars, reconeixibles, del seu univers literari: d’una banda, l’ús constant de la cultura pop com a material narratiu (de les sèries a la música, passant per la publicitat i la moda). De l’altra, la irrupció de Figueres i, per extensió, de l’Alt Empordà, com un escenari rellevant, que influeix els personatges i arriba a determinar-ne les decisions. Això sí: que ningú no s’esperi trobar-hi l’Empordà mitic, idealitzat per poetes i estiuejants, sinó un paisatge real, a trossos viu a trossos decadent, farcit d’eixos viaris i prostíbuls a l’engròs, i amb rastres evidents de l’incendi de 2012. Una terra, ai!, de frontera.

Moltes gràcies pel teu escrit, Jordi! T’esperem més sovint pel Nosaltresllegim!

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Títol: Dies de frontera
Autor: Vicenç Pagès Jordà
Editorial: Proa
Col·lecció: A TOT VENT
Premi Sant Jordi 2013
Pàgines: 328
ISBN: 978-84-7588-473-8
PVP: 21,50€

Share

Un pensament a “Dies de frontera, de Vicenç Pagès Jordà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.