El xef, de Simon Wroe

elxefOstres Nosaltres, dedicar-se a l’hostaleria com és el meu cas i llegir El Xef fa posar els pèls de punta. Ara bé, no cal treballar entre fogons per flipar amb l’obra d’en . Qualsevol que el llegeixi es quedarà amb la boca ben oberta, i no només pel menjar…

El The Swan és el restaurant que acull tot un cartell de personatges, si més no, singulars. Començant pel Xef, en Bob que és la persona més mala bèstia i més desagradable que us pugueu arribar a imaginar. En Bob és una torre tan alta com ampla dotada amb un cervell que només sap funcionar per fer mal i amargar la vida dels seus treballadors. Les seves tècniques de maldat van des d’abraçar amb oli roent les mans dels cuiners, fins a tancar-los al congelador amb l’amable companyia d’unes quantes llagostes vives. En fi, una delícia…

Desprès tenim en Dave el Racista que, com és evident, fa honor al seu mot però a banda d’aquesta fotesa és un pencaire incansable capaç de fer jornades maratonianes sense queixar-se per res.

També hi ha el sonat d’en Ramílov que no se sap ben bé d’on a sortit, i que fa veure que sodomitza amb pastanagues els companys de cuina, que explica les seves proeses sexuals amb tota mena de detalls amb coreografia inclosa, que te un passat del tot incert, etc., etc.

Al The Swan tenen un client molt i molt especial anomenat i conegut per tothom com El Gras. I aquest home si que és una torre que fa por! Quan arriba al restaurant tothom tremola, perquè el Gras no menga: empassa amb una voracitat inhumana. També és un paio cruel i retorçat però molt més sinistre que en Bob. És un maleït psicòpata, això és el que és.

Tot això i molt més ens ho va narrant en primera persona en Monocle, un jove llicenciat en literatura anglesa que arriba al The Swan amb la necessitat imperiosa de guanyar quatre quartos per poder menjar i pagar l’habitació ronyosa al mític Camden Town que li ha llogat una excèntrica obsessionada en fumigar-li el seu petit espai amb un ambientador d’olor de rosa per tal d’amagar altres aromes!!

M’ha agradat molt llegir El Xef. Penso que és una obra altament recomanable. A més, l’autor exhibeix uns coneixements profunds tant de la tècnica, com dels estris, com de l’argot que es fa servir en el món dels cuiners. Sap crear atmosferes que van de la tendresa a allò més pervers. L’amistat, el rancor, la venjança, una pau incerta… tot es va desgranant mica en mica dins de la gran cuina d’El xef… Com si fossin pèsols!

Títol: El xef
Autor: Simon Wroe
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Traductor: Albert Torrescasana Flotats
Pàgines: 344
ISBN: 978-84-297-7320-0
Preu: 17€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.