L’herba de les nits, de Patrick Modiano

lherbadelesnitsNo és el primer cop que llegeixo un llibre de Patrick Modiano. La veritat és que no es un autor fàcil, gens fàcil. Els seus textos tenen alguna cosa que els fa, en certa manera, desconcertant. El que vull dir és que, al llegir els seus textos, pots arribar a pensar que el que el llibre és una novel·la de misteri… però després t’adones que tampoc deixa de ser un petit manual sobre la condició humana.

En aquest sentit, crec que un dels trets que més identifica l’obra de Patrick Modiano és com s’apropa a l’interior, a la intimitat més secreta dels seus personatges. Que en el fons és la de tots!

En aquest L’herba de les nits, en una ciutat de París que acaba de sobreviure l’ocupació nazi -aquest París no deixa de ser un personatge de la novel·la-, un escriptor anomenat Jean s’enamora perdudament d’una noia coneguda com a Dannie i que tot d’un plegat desapareix sense deixar cap mena de rastre.

Al cap de 50 anys i amb l’ajuda dels apunts que va prendre durant la seva joventut en una llibreta negra que ha conservat durant tots aquest anys, intenta reconstruir gran part de la seva vida i la de la gent que la va habitar durant tots aquests dies, ara ja tan llunyans. Intenta recuperar la memòria d’aquests temps i aquestes persones.

Està escrita de tal manera que ens fa navegar sobre aquest París recordat i recuperat en la memòria però, alhora, el component “policíac” ens fa tenir els peus a terra.

Si podia rellegir [les notes de la llibreta], a través seu ressuscitarien els colors exactes i l’olor de les nits i els dies durant els quals les vaig escriure.

Necessitava punts de referència, (…) com si tingués por que d’un moment a l’altre les persones i les coses poguessin amagar-se o desaparèixer i que calgués si més no conservar una prova de la seva existència.

Misteriosa, melancòlica, onírica, poètica… així es L’herba de les nits.

Títol: L’herba de les nits
Autor: Patrick Modiano
Editorial: Proa
Col·lecció: A TOT VENT-RÚST
Traductor: Mercè Ubach Dorca
Pàgines: 176
ISBN: 978-84-7588-504-9
Preu: 14,90€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.