Els escenaris del 6 d’octubre, de Jaume Barrull Pelegrí

elsescenarisdel6doctubreQuan Jaume Barrull va decidir escriure aquest llibre no podia preveure que els fets que descriu i analitza tindrien una projecció sobre l’actualitat com la que estan tenint.

Segurament els paral·lelismes són molts menys dels que algunes interpretacions hi volen veure. Ni Espanya, ni Catalunya, ni Europa ni el Món viuen la situació de 1934, encara que sigui llaminer evocar-ho des del ministre Fernández Díaz fins a l’editor Cebrián.

Per assabentar-se de què van ser aquells dies turbulents i transcendents de 1934 res no és més útil que llegir aquest treball seriós i documentat sobre els mateixos.

Un valor afegit i no el menor, és la visió descentralitzada de Barrull. No es limita al que va passar entorn de la Plaça de Sant Jaume de Barcelona sinó que ens dóna les claus de les seves connexions i arrels al món de la pagesia catalana.

Els seus estudis del diferents conflictes a les comarques de Lleida als anys 30 li permeten aquesta visió més panoràmica. De fet, el títol del llibre -amb el seu plural- ens posa sobre la pista del contingut: els escenaris, no pas l’escenari i prou.

Per descomptat la lectura ens proporciona la informació imprescindible sobre com es va desenvolupar aquella frustrada revolució als escenaris espanyols: Madrid, Astúries, Aragó, Andalusia…

La força de l’anarcosidicalisme a l’època, la presencia de l’ombra de l’amenaça nazi i feixista amb les seves connexions amb la dreta espanyola i la consolidació del règim soviètic formen el teló de fons que explica algunes actituds i decisions que avui costen d’entendre.

No és un altre llibre sobre un episodi conegut a bastament sinó que és una molt interessant aportació al coneixement d’aquell moment del nostre passat des d’una perspectiva més ampla.

Títol: Els escenaris del 6 d’octubre
Autor:
Editorial: Pòrtic
Col·lecció: P.VISIONS
Pàgines: 160
ISBN: 978-84-9809-308-7
Preu: 17€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.