Testimoni de càrrec, de Joaquim Nadal

testimonidecarrec

@Ed_Proa @Grup62 @ToniAira @QuimNadal

Avui tenim un col·laborador de luxe al Nosaltresllegim! El periodista i expert en comunicació política Toni Aira ens ressenya el Testimoni de càrrec, de Joaquim Nadal. Aquí teniu el seu escrit:

De ‘ionquis’ de la política

Cada dia que passa tinc més complicat llegir amb calma, amb pausa. No tinc temps, o això penso. Tot va molt atropellat i he acabat fent com a l’hora de menjar, que malgrat ser dissabte i no tenir horaris, menjo de pressa, sense cap necessitat. Doncs igual amb el llegir, en general. El llibre de Quim Nadal, Testimoni de càrrec, s’ha guanyat una d’aquelles comptades excepcions on m’autoimposo recrear-me en la lectura. De ionqui a ionqui de la política. L’un, servidor, com a observador empedreït, l’altre, Nadal, com creient (molt) practicant de la cosa.

Certament, aquest llibre de Quim Nadal no són unes memòries convencionals. Com ell. I el llibre ens ho explica. No va ser un alcalde convencional, ni un candidat a president de la Generalitat convencional, ni un multiconseller convencional, ni un portaveu convencional, igual com no és ara un pseudoretirat de la política convencional. Però ha format part del paisatge polític del país durant dècades. I més anys que s’hi hauria estat. Però no el van deixar. Les circumstàncies? El partit? Vostès jutjaran, com deia en Rafeques que interpretava Carles Canut en aquell mític programa d’un altre Quim, en Puyal.

El relat ens detalla, sense concessions, amb sorprenent meticulositat i recreació en el detall, la seva versió dels fets de la política del nostre país dels últims trenta anys. I oi que m’admetran que han tingut moments intensos en l’arrencada, en el seu nus i ara en aquest temps que respira a desenllaç? Doncs alerta, voyeurs impenitents, que ens en fa més de cinc cèntims (i amb menys subordinades d’aquelles que el descriuen quan parla) un que ha viscut des de dins capítols tan moguts com el Dragon Kahn del Tripartit, els reiterats intents de sociovergència o la construcció, evolució i desconstrucció d’allò que un dia en vam dir PSC (i aquí Nadal és especialment dur, amb elegància, però implacable). Certs títol de capítol i certs trams de l’escrit respiren aquell lirisme que Nadal escampa a la xarxa via tuits, però no s’enganyin: van amb bala.

I tanca llibre amb un capítol que bateja com a “Final d’etapa”, que no vol dir que demà no en pugui obrir una altra. Ell diu que trigarà molt a tornar al Parc de la Ciutadella. Però ja ho veurem. De fet, en aquests temps atropellats nostres, “molt” vol dir relativament poc.

Prenem nota, Toni! Moltes gràcies pel teu escrit: ja tenim llibre pels “ionquis” de la política. Imprescindible!

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Títol: Testimoni de càrrec
Autor: Joaquim Nadal
Editorial: Proa
Col·lecció: PERFILS
Pàgines: 776
ISBN: 978-84-7588-440-0
PVP: 22,50€

Share

Un pensament a “Testimoni de càrrec, de Joaquim Nadal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.