Tota aquesta gent, d’Isabel-Clara Simó

totaaquestagent

@Ed_62 @Grup62

A la contracoberta del llibre hi ha una cita de l’autora que diu el següent:

La literatura és una obsessió per a mi; si passa un dia sense que pugui escriure, em sento desgraciada.

M’ha semblat una cita molt pertinent per entendre el que aplega Tota aquesta gent d’. És un llibre de narracions curtes. Però diverses en el fons i en el contingut.

La primera part és un conjunt de brevíssims retrats de “tota aquesta gent” que compon el paisatgenostre de cada dia. Quan dic brevíssims és exacte. Són retrats que amb prou feines arriben a una plana. Però que malgrat la concisió són molt eficaços a l’hora de presentar-nos tot tipus d’individus i situacions: des de la mestressa de casa insatisfeta fins al nen consentit, l’home insegur, el que es considera un mitja merda i és abandonat per la dona, el maltractador, la que busca sense èxit lligar, el pare que no s’adona de què va la pel·lícula dels seus fills, la iaia que té símptomes de demència senil… i així fins a 30! No gaire feliços o satisfets amb la seva vida, però segur que pots trobar entre ells algun cas conegut! Estan escrits com a monòlegs íntims que podrien ser perfectament representats en un “club de la comèdia humana” i on el denominador comú a tots ells és la infelicitat o la frustració vital.

La segona part són set contes, set històries ben diferents entre elles. Amb elements quotidians, ben descrits, però també amb elements màgics o fantàstics i en algun cas moralitzants. Algun es veu clarament que és fruit d’allò que és present cada dia a la societat d’avui com el de “Es regala pis”. D’altres, en canvi, semblen més antics.

La tercera part, “Le Cirque de la Terre”, és una pirueta curta i divertida de l’autora on descriu una desfilada caricaturesca de personatges de la societat catalana.

En acabar de llegir el llibre m’he imaginat l’autora escrivint aquestes narracions curtes el dia que no ha pogut dedicar-se a treballar d’una forma continuada escrivint alguna novel·la i que, per no sentir-se “desgraciada”, ens ha ofert en forma d’aquests breus retrats de gent. Com el pintor que, per falta de temps, si no pot muntar el cavallet, preparar els pinzells i obrir els tubs de pintura, agafa el seu bloc i un senzill llapis de grafit i amb pocs traços ens ha deixat un retrat excel·lent del paisatge humà contemporani i dels fracassos quotidians.

Un llibre útil per tots els Nosaltres que llegeixen en trajectes curts de transport públic, i molt necessari pels moltíssims seguidors de la Simó!

Títol: Tota aquesta gent
Autor: Isabel-Clara Simó
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 192
ISBN: 978-84-297-7276-0
PVP: 19,50€

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.