Argelagues, de Gemma Ruiz

argelagues-gemma-ruizL’argelaga és un arbust que trobem als llocs secs i pedregosos que s’assembla molt a la ginesta, en la forma i color de les flors, però que té una diferència molt acusada: té punxes potents i nombroses. I una gran capacitat de resistir i tornar a florir malgrat les condicions en què es troba.

El títol és molt escaient fent de metàfora de les dones, “de les dones-gens-especials”, com diu l’autora, que van viure “històries-gens-especials”.

A Argelagues, Gemma Ruiz ha fet la història, sobretot, de la besàvia Remei i de l’àvia i tieta-àvia de la seva família. La història de les dones que passen de viure a pagès a fer-ho les ciutats, en aquest cas, a Sabadell, on seran una mà d’obra importantíssima i on tindran una vida gens fàcil, plena de sacrificis i dedicació a marits i fills, de molt de treball i molt dur, i amb una estricta obediència als encarregats de fàbrica i a les normes morals del moment. Sovint els caldrà lluitar i patir per assegurar l’alimentació i un cert benestar per tots, especialment durant l’etapa d’escassetat, durant la guerra, i l’època de l’estraperlo en la llarga postguerra.

La Remei comença sent la protagonista principal i és la nena de pagès que neix a Castellterçol, essent filla de jornalers. A través d’ella vivim les condicions de misèria, treball i brutalitat freqüents a l’època. Pares i germans decideixen sobre el destí de les nenes, sigui treballant tot cuidant mainada o fent de minyona. És la part més vivament narrada. Es nota molt que la Remei va ser la font oral de l’autora. Frases curtes. Estil directe. Un català riquíssim de vocabulari i d’expressions molt vives de  llavors, no sempre normatiu i que comprenem bé pel context.

Al llarg de la novel·la desfilen diferents personatges, bones i males persones. Vides plenes de sacrificis, amb ben poques satisfaccions i amb una idea que els dóna molta força: que els fills i els que vénen puguin viure millor que ells. Encara que amb ambicions modestes: menestrals, tenir un ofici, saber de lletra, fer un casament decent…

És la història de les dues generacions anteriors, des del començament de segle XX fins els anys seixanta. Unes generacions sacrificades, que van treballar molt, que van patir situacions històriques terribles com la guerra i la postguerra franquista. L’autora en va aixecant acta i testimoni, donant protagonisme a les dones, tan sovint ignorades, i que són les que mantenen el fil narratiu.

Recordo que quan donava classes a l’institut i treballàvem el període de la guerra i la immediata postguerra insistia als meus alumnes de 17 anys que fessin parlar als avis i àvies. Era fantàstic quan tornaven a classe i m’explicaven excitats les coses que havien descobert de la història de la família de les que mai es parlava: un avi afusellat per anarquista o una àvia coratjosa agafant la maleta i fins a tres fills per venir a treballar a Catalunya, saltant del tren abans d’arribar a l’estació de França; una àvia que recollia garrofes de Collserola per poder matar la gana i que repartia el cap i l’espina d’una arengada per ella i el marit i la carn per al nen o la nena…

Llegiu-lo i parleu amb els avis. Us sorprendrà quantes coses en comú hi trobareu, sobretot si ells vénen de pagès. Jo he recordat moltes històries del pare i la mare.

Si llegir aquest llibre serveix per deslligar llengües ja es pot donar per ben empleada la lectura. I us ho asseguro: per ell mateix és més que interessant i recomanable.

 

Aquí teniu els primers capítols en pdf per poder començar-lo a llegir!

Títol: Argelagues
Autor: Gemma Ruiz
Editorial: Proa
Col·lecció: A TOT VENT-RÚST
Pàgines: 352
ISBN: 978-84-7588-629-9
Preu: 18,50€

Share

7 pensaments a “Argelagues, de Gemma Ruiz

  1. Merce Palet

    Soc nescude a la Creu de Barbera i batejada i vaig fer la primera comunio a l’esglesia que tu anomenas al teu llibre
    i coneixia a persones que tu anomenas. A la Creu Alta anave al camp de futbol del Sabadell dons el meu pare i el meu oncle n’eran socis.Ara visc a Sant Boi de Llobregat desde els 15 anys. Volia ferta aquests comentaris per la il.lusio que am fa que una sabadellenca aji escrit aquest llibre. Perdona el meu mal escrit catala.Ting 85 anys i hem celebret els 60 de casats.

  2. Nosaltresllegim.cat

    Hem avisat l’autora per Twitter perquè trobi el teu comentari, Mercè!!
    Moltes gràcies per comptar amb el Nosaltresllegim per fer-li arribar el teu missatge.
    Molta salut i esperem que segueixis gaudint de la lectura!

  3. Leonor

    Extraordinari Argelagues! He reconegut històries de la meva àvia que va venir de pagès a Barcelona I durant la guerra I la postguerra es va fer uns tips d’anar a buscar menjar com la columna de la garrafa..Els mots I les expressions tambe m’han resultat molt I molt familiars, algunes feia anys que no les sentia ni recordava (com botzinar) I ha estat molt emocionant. També alguns paratges em són molt familiars, ja que fa mes de vint’-I-cinc anys que passo els estius a Castellcir…He gaudit molt d’aquesta novel.la.Moltes gràcies!

  4. Montserrat Garcia

    M’ha agradat molt el llibre, la història molt ben narrada. Encoratjo la Gemma a seguir escrivint, una abraçada.
    Montserrat

  5. María Rosario Gómez Tanco

    M’ha fet plorar i tot. Recordar la gana, la creu de Barberá, la Románica, els meus pares que van venir d’Extremadura amb una maleta i dos nens petits, el textil que la meva mare va sofrir tant i tantes hores…
    Vaig neixer a casa ,molt a prop Dels Maños, i al final la enfermedad larga , com be Ho diu la Gemma.
    Moltes gracies, moltes….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.