“Em sap greu”

Títol: Per 13 raons
Autor: Jay Asher
Editorial: Estrella Polar
Col·lecció: La Via Làctia
Pàgines: 272
ISBN: 978-84-92790-84-5
Preu: 13,00

Quantes vegades haurem pronunciat aquestes paraules. En el meu cas, moltes!! Considero que s’ha de saber perdonar les persones encara que tot comença per saber demanar perdó o, si més no, tenir-ne la intenció. Com es diu: “el que compte és la intenció”.
En el llibre Per 13 raons, Jay Asher intenta situar-nos en la pell d’un noi, Clay Jensen, que rebrà un paquet amb 7 cintes, que l’acompanyaran durant tota la novel·la. Aquestes cintes expliquen la mort de la Hannah Baker, una adolescent bastant estranya que abans de suïcidar-se decidí gravar les 13 raons que la van portar fins a aquella situació. Cada raó estarà relacionada amb una persona del seu entorn. Sense cap tipus d’il·lustració, els personatges del llibre ens faran imaginar amb pèls i senyals cada situació en la que ens trobem. El misteri i la intriga no ens deixaran en cap moment i acabarem posant-nos en la pell del protagonista.
Per pròpia experiència, puc dir que Per 13 raons no deixarà indiferent el lector i que marcarà un abans i un després a l’hora d’enfrontar-nos a situacions que, fins ara, no valoràvem. El suïcidi és un fenomen conegut per la societat però no es valora o no se li dóna la importància que en veritat té.  L’autor li donarà en tot moment la paraula a una persona que ja és morta. Mentre llegim el llibre no serem conscients que aquella persona que parla ja no està viva i quan ens posem en la pell d’en Clay, notarem la seva impotència i ràbia i sentirem que hem arribat tard. Cal reconèixer que l’autor ha realitzat un bon treball en provocar que el lector es converteixi en el protagonista de la novel·la i en que sigui capaç, mitjançant la lectura, d’escoltar les cintes de forma mental. Espero que tots aprenguem alguna cosa més sobre aquesta misteriosa obra. Aquí en teniu un vídeo.

Share

2 pensaments a ““Em sap greu”

  1. Montserrat Brau

    Nil, gràcies al teu comentari he descobert un article d’en Joan Portell a El Periódico que m’ha agradat molt! Atenció a la raó 9 que esmenta per engrescar-nos a llegir aquesta novel·la:
    “I perquè, a més a més, ha estat capaç de fer-ho sense caure en el clàssic didactisme d’aquell escriptor adult que pensa que la seva funció és educar més que crear lectors.”
    Té raó, no trobes?
    Gràcies per acostar-nos a una novel·la de joves des dels teus 19 anys, noi!! Fa molt de goig!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.