Propostes per obrir-nos a la poesia!

En ocasió del Festival internacional de poesia  de Barcelona (vegeu XXVI festival internacional…) vam comentar alguns llibres de versos.

Bé, doncs, he vist entre les novetats del mes un llibre que em sembla un gran punt d’accés a la poesia catalana: l’edició de La pell de brau que proposa Columna, coincidint amb el 50è aniversari de la publicació. Estic segura que me’l llegiré aquest llibre (de fet, amb el Cèsar n’hem estat parlant i ell també s’hi apunta) però abans que arribi aquest moment, he pensat que era un bon moment per parlar d’altres exemplars que, com deia en Pere (vegeu-ne el comentari) ajudin a iniciar-se en la lectura del gènere.

Aquest és un dels que m’agraden més: Estimada Marta

Títol: Estimada Marta
Autor: Miquel Martí i Pol
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Educació 62
Pàgines: 200
ISBN: 978-84-297-6112-2
PVP: 9,00€

En ell hi ha paraules tan precioses com aquestes

“No em prens ni et prenc. Traço el perfil d’un gest
i tanta llum es pobla del teu cos
que ja la llum ets tu i tots els colors
s’esbalcen i es confonen.”

Trobo també interessant el Cicle líric, de Salvador Espriu i, tot i que ja no m’hi sento tan propera, Visions & Cants, de Joan Maragall.

Si teniu ganes de navegar una estona i badar amb una selecció poètica plural, no us perdeu Viu la poesia, un espai relacionat amb el grup de recerca de la UB Poció poesia i educació, ni el bloc de poesia de la Biblioteca pública Cocentaina.

Però si tants versos us embafen, tinc un pla b: Miquel Martí i Pol Contes de la vila de R i altres narracions. Un llibre que potser us va obrir la gana de Martí i Pol i, qui sap, qui sap si després de l’un no vindrà l’altre…

Mireu que bonic ho diu en Josep-Francesc Delgado

Els versos no són per vestir-nos, són
ones que juguen a la sorra amb peus
de l’infant que s’espiga; també esclaten
contra l’escullera de viure i tornen
o t’arrenquen les ungles de les mans.
Els versos són llar de foc o rosada,
però mai no són com el fum que es desfà
o com el fum que tot ho enterboleix.
I mai no esdevenen cendra, sinó
l’arbre que busques, el que no figura
als CD-roms ni les enciclopèdies:
l’arbre alt amb flors d’oceans on pots créixer.

Benvolgut Pere, espero haver estat útil!

Share

5 pensaments a “Propostes per obrir-nos a la poesia!

 1. Pere

  I tant que m’ha estat útil aquesta entrada! Moltes gràcies! La veritat és que començar amb Espriu em fa una mica de respecte, així que quan estigui per Barcelona d’aquí dues setmanes em passaré per la llibreria i em faré amb un exemplar d’Estimada Marta. I de ben segur que seguiré el parell d’enllaços que has deixat.

 2. Montserrat Brau Autor de l'entrada

  OOOHHH!! quina alegria que hagis respost tan ràpidament!! Espero que t’agradi, la Marta, que tu també l’estimis i que, posats a fer, a mi no m’agafis mania per una recomanació que acabis trobant insufrible, que tot podria ser.
  😉

 3. Cèsar

  Hola. Afegeixo una web més per trobar recursos sobre poesia. Es tracta de la web de la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, que està especialitzada en poesia. Aquesta web té un apartat que es diu Espai de poesia i allà podreu trobar totes les activitats, exposicions, recitals, notícies, enllaços d’interés, etc., que es realitzen a aquesta biblioteca de Barcelona. L’adreça directe és http://w3.bcn.es/V51/Home/V51HomeLinkPl/0,3989,99468012_100301937_1,00.html

 4. Pere

  Al final no m’he passat per la llibreria però a casa dels pares he trobat l’edició de la Poesia Completa de Miquel Martí i Pol de labutxaca. Lògicament també hi ha tots els poemes d’Estimada Marta que ja he començat a llegir, això sí, amb molta calma. És el primer cop que llegeixo poesia i encara que sigui una obvietat, m’he adonat que el ritme lector necessari és molt i molt diferent que per una novel·la. Quan l’acabi espero poder-vos enviar un comentari més complet.

 5. Montserrat Brau Autor de l'entrada

  Pere, em dónes una alegria! esperem el comentari, eh? i amb moltes ganes!! de debò que em fa molt feliç aquesta actitud i, en certa manera (i si m’ho permets), pensar que el “nosaltres” ha propiciat aquest pas, és molt xulo!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.