1Q84

Títol: 1Q84
Autor: Haruki Murakami
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Pàgines: 784
ISBN: 978-84-9787-686-5
Preu: 26,00 €

Em trobo davant l’edició d’Empúries de 1Q84 (llibres 1 i 2) i penso que el mestre del suspens postmodern ens regala històries i ens demana paciència.

El motiu? 1Q84 consta de tres llibres. Els llibres 1 i 2 són dues terceres parts d’una totalitat. Amb un final bo i digne. Amb silencis que parlen. Amb una pausa obligada que ens permet assimilar una història que és propera i és estranya, i que culminarà en l’esperada tercera part per a goig dels lectors de Haruki Murakami. Segons alguns crítics es tracta de l’obra mestre de l’autor. Més de mil pàgines a un ritme narratiu trepidant.

La història comença enmig d’una caravana a l’autopista elevada número 246, propera a Shibuya. En aquest entorn se’ns presenta l’Aomame, una misteriosa jove d’uns trenta anys que assassina maltractadors. Al següent capítol ens trobem amb el Tengo, un jove escriptor que no ha publicat mai i que es guanya la vida fent de professor de matemàtiques. La novel·la avança alternant els capítols de l’Aomame i el Tengo fins a arribar a un punt on les seves històries convergeixen.

L’Aomame ha d’assassinar el líder d’una secta religiosa. El Tengo ha de reescriure Crisàlida d’aire, que és la novel·la d’una misteriosa noia de 17 anys a qui volen atorgar un premi literari. Abusos sexuals, negres literaris, corrupció, les amenaces dels temibles Little People i, de nou, la soledat d’aquests singulars personatges enfrontats a la societat.

En japonès la lletra Q correspon al número 9. Els dos es pronuncien Kyu. Per això l’acció de 1Q84 viatja al Tòquio de 1984. Un any, però, que es mostra alternatiu i alterat. Una data que ens remet a George Orwell, a una societat dominada pel sistema, a un futur distòpic, al Gran Germà. Però en aquesta ocasió no es tracta d’un viatge al futur, sinó al passat.

1Q84 és una ficció realista, que excita la imaginació i fa brollar sentiments. Un mirall excèntric de la vida que ens ha tocat viure.

Caldrà esperar el tercer llibre per acabar de precisar la genialitat d’en Murakami, l’escriptor icona de la postmodernitat.

Aquí teniu el primer capítol en pdf.

Share

7 pensaments a “1Q84

  1. Patrícia

    Montserrat, és un llibre fantàstic, meravellós!!! I m’estic quedant sense ungles perquè voldria llegir la tercera part ja!!!

    Una abraçada

  2. Geòrgia

    Va ser el regal de Sant Jordi per la meva parella. Li diré que us escrigui un comentari a veure el què. Sempre me n’ha parlat bé d’aquest autor, i la veritat,,, és que el veig força enganxat a aquest 1Q84 🙂

  3. Patrícia

    Geòrgia, segur que vas triar bé. Murakami és Premi Catalunya 2011!!!!

    Sense cap mena de duda és un premi merescut.

    Salute!

  4. Retroenllaç: 1Q84 (llibres 1 i 2) « Un racó per llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.