Amsterdam

Títol: Amsterdam
Autor: Ian McEwan
Editorial: Editorial Empúries
Col·lecció: Anagrama/Empúries [14]
Pàgines: 192
ISBN: 978-84-9930-009-2
Preu: 7,95 €

En un principi sembla que Amsterdam girarà a l’entorn del personatge de la Molly, amb l’enterrament de la qual comença el llibre. Se’ns presenta com un prodigi de dona: estupenda, lliure, creativa… Malgrat tot, se l’esmenta breument i aviat ens adonem que la història és una altra: la dels dos amics i antics amants seus.
En el llibre se’ls presenta com uns amics molt íntims, molt amics des de la joventut, i tan liberals que fins i tot compartien la Molly com a amant. La seva relació sembla idíl·lica. No obstant, una sèrie de fets propicien el trencament de la seva amistat, que conclou d’una manera exagerada i inversemblant. Tots dos tenen una moral progressista i critiquen el marit de la Molly per no haver-li fet l’eutanàsia abans de permetre la seva degradació.
La prosa de l’autor és bona, encara que tendeix al parafrasejar i a la reflexió gratuïta, sobretot quan tracta el procés de creació de la seva simfonia, en què utilitza al·lusions musicals que els profans no entenem. Alguns dels problemes morals plantejats són interessants, encara que no se’ls treu tot el suc possible. També he trobat interessant el tractament que l’autor fa de l’amistat, que és presentada en un procés de degradació que posa en evidència les contradiccions més bàsiques de l’ésser humà. No obstant això, el final és una mica forçat i extravagant, gairebé més orientat a aconseguir la perfecció formal de l’obra que la versemblança.

Share

Un pensament a “Amsterdam

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.